torsdag, december 29, 2005

Avskaffa stadsslogans

Ibland tror man faktiskt på fullaste alvar att man bor i den stan där man envisas med att dra de dummaste förslagen så långt som möjligt. Ett färskt exempel på detta dök upp alldeles nyliggen när det i stor still presenterades att Kulturnämndens ordförande tillsammans med det folkpartistiska kommunalrådet Mr Hjalmarsson vill bygga en 8m hög Pinocchio staty i en rondell mitt i centrala Borås.

Frågor som genast dyker upp:

1. Varför då?
2. Vad ska vi med den till?
3. Vad har Pinocchio med Borås att göra?

Minst lika meningslöst är de otroligt usla stadsslogan som tyvärr syns på allt för mycket på stadens reklampelare och som någon PR-byrå säkert fått allt för mycket pengar för att ta fram. För er oinsatta kan jag meddela att Borås slogan är ”Småstadens närhet & Storstadens utbud”. Definitivt en slogan som platsar bland topp tre sämsta, tillsammans med ”Don’t miss Skurup” och ”Offensiva Åseda”.

För er kära tjänstemän på kommunkontoret som tror att lägga pengar på en 8m hög Pinocchio staty eller en dålig slogan kommer att få fler personer att vilja flytta till Borås måste jag meddela att jag inte är lika övertygad. Jag tror istället att en levande stadskärna istället för externa köpcentra, bilfri innerstad, bredare utbud av kulturaktiviteter, ett ungdomenshus, fler centrala hyresrätter och bättre kollektivtrafik skulle öka Boråsarnas livskvalitet i betydligt större omfattning.

Tillsist lite ord från privatlivet lite skönt omskrivna med inspiration hämtad från mitt senaste bok inköp:

Sedan regeringen i oktober meddelade att de senaste årens koalitionssamarbete numera var tömt på kraft har vi nu kommit in i slutförhandlingarna kring ett separationsavtal. Förhandlingarna har präglats av ett relativt öppet tonläge och har som regel varit konstruktiva. De förhandlingar som jag fört vid sidan om med ett annat parti att tills eventuella nya regeringsförhandlingar kan inledas föra en konstruktiv oppositionspolitik verkar tillfälligtvis ha strandat. Regeringen har dock ännu inte meddelat eventuell ny koalitionspartner.

onsdag, december 28, 2005

Litet är vackert

Igår var det dags för en stor del av den Erikssonska klanen att åka på den traditionsenliga annandagsbandyn. Om man, som jag, kommer ifrån de småländska skogarna runt Växjö vet man att bandyn där är ganska liten som sport just inne i själva stan, så måste man bege sig ut på landsbygden, eller ja skogen närmare bestämt, för att kunna titta på bandy. Vi var alltså fem stycken som beväpnade med varma kläder, stark chokladmjölk och en portfölj begav oss till Åby idrottsplats för att titta på lokalderbyt mellan Åby/Tjureda och Öjaby. Det intressanta är dock inte matchen i sig själv, en bandy match i division två är sällan intressant. Vad som däremot var intressant är konceptet och uppslutningen.

Åby är ett samhälle med kanske 1000 invånare max och det var 200 i publiken, d.v.s. säkert en femtedel av hela samhället var på plats trotts att vädret var långt ifrån lysande. I Åby samlas man kring bandyn. Skillnaden mellan de gigantiska idrottsföretagen så som Manchester United eller Real Madrid är naturligtvis lika oändlig som universum. Men tackvare bygdens engagemang lyckas man hålla verksamheten drivande.

Man skulle faktiskt kunna säga att Åby och dess bandylag lite är en modell för ett grönt samhälle. Ett samhälle där produktionen av varor och tjänster sker mer lokalt och mer småskaligt. Under 50-talets Sverige lades 3000-småjordbruk ner om dagen, människorna flyttade in till städerna för jobb i industrierna och för att bo i förorterna. Varken jag eller miljöpartiet tror eller tycker att man ska sträva efter att få tillbaka det gamla bonde Sverige, däremot vill vi skapa goda förutsättningar för den lokala produktionen och de lokala marknaderna. Så att de människor som så önskar åter börja befolka landsbygden och skapa samhällen där människor kan komma närmare varandra, där den utbredande anonymiteten mellan människor kan brytas.

Jag kommer själv från ett samhälle en bit från Åby, nämligen Rottne, något större typ 3000 invånare, så jag vet hur det fungerar i ett samhälle av denna typ. Tro mig långt ifrån allt är bra. Framför allt befolkas dessa mindre samhällen av allt för mycket människor med allt för inskränkta attityder. Men attityder kan förändras.

Målet i ett grönt samhälle är ett samhälle präglad av tolerans och öppenhet, av kärlek och vänskap, ett samhälle där människor kan utvecklas och förverkligas, enkelt sagt ett samhälle där vi tar hand om varandra.

Nu har jag föresten börjat läsa Mats Hård så nu vet jag hur man ska skriva blogg, så kära kollegor och håll i hatten.

lördag, december 24, 2005

Onda myndigheter

Jag har en hel del vänner som påstår sig tillhöra, eller i alla fall propagerar för, en holistisk livssyn. Jag är inte så väldigt insatt ska jag erkänna men jag har uppfattat att denna filosofi ligger ganska nära det buddhistiska tänkandet. Budhismen erkänner ju inte ondska, utan anser bara att den är en konsekvens av otillfredstälda begär. Nästa gång jag träffar någon av dem måste jag fråga dem hur man då förklarar migrationsverket existens.
För om det inte är ondska när en hel avdelning med tårta firar att man äntligen lyckats avvisa, förlåt hemvända, en familj vad är det då. Jag skulle väldigt gärna vilja titta in i dessa människors hjärna och för att ta reda på hur de funkerar. Hur man kan förflytta sig så långt bort från allt vad medmänsklighet och solidartitet heter övergår fullständigt mitt förstånd. Om det nu inte är så att man utan egentliga egna motiv gillar att göra andra männsikor illa. Det som i mitt lite mer kristna traditionella tänkande kallas ondska.
För det måste väl ändå vara enskilda individer som det rör sig om. För det kan väl inte vara så illa att en hel myndighet så till den milda grad indoktrinerats av ett socialdemokratisk invandringsfientlig policytänkande att man sagta passerat gränsen till "den mörka sidan" för att tala starwars språk.
Men i och för sig, det har ju hänt för. Det är ju så populärt med listor nu för tiden så jag försöker mig på en lista (utan inbördes ordning) över onda organsiationer genom tiderna.
1. Inkvisitationen
2. SS
3. NSF
4. Ku Klux Klan
5. Migrationsverket
6. Utlämningsnämnden
7. CSN
8. AIK
9. KD
10. Frimurarorden
Tillsist måste jag säga att det är fantiskt att för andra året i rad så är det en ung, kvinnlig singersongwriter debutat som sopar banan med resten av musiksverige. För er som inte köpt Lalehs skriva måste genast springa och göra detta.
God Jul

torsdag, december 22, 2005

Ungdomsfullmäktige för vem och varför

Man behöver inte direkt studera historien speciellt djupt för att komma till slutsatsen att graden av inflytande naturligtvis hänger samman med ens maktbas. Historiskt har den som haft kontrollen över armen ofta haft en mycket stark förhandlingsposition eftersom man alltid haft möjlighet att använda våld om så krävs. Idagens parlamentariska demokratier är det väljargrupperna som styr. Det är de stora väljargrupperna som dikterar hur de två stora drakarna S och M agerar. I denna situationen hamnar ofta de mindre grupperna i kläm.

Ungdomar är kanske den grupp som det talas mest om när det gäller vilka som borde få ett ökat inflytande i politiken. Problemet är att det väldigt ofta stannar vid fint prat. Och nästan alltid är svaren desamma;

- ”det ryms inte i bugeten”

Samma historia håller nu på att hända igen när det gäller Borås stads ungdomsråd. Sedan starten i början av året har en rad motioner lämnats in i olika nämnder i kommunen och gissa varför en majoritet av dem fått avslag.

- ”det ryms inte i budgeten”

Resultatet blir en ond spiral där de som valt att engagera sig tappar intresset eftersom deras engagemang inte leder någonstans. Faktum är för att inte satsningar på ungdomsdemokrati ska få helt motsatta effekter måste inflyttandet bli reellt och konkret.

Personligen har jag drivit hårt att när ungdomenshus kommer igång så ska detta drivas av ungdomsrådet själva. Ungdomsrådet borde, enligt mig, bli en del av den kommunala förvaltningen få en egen budget och ett eget verksamhetsområde. Detta kräver också naturligtvis ett stort ansvar från medlemmarna i ungdomsrådet och det kräver också naturligtvis att det satsas resurser från centralt håll för att se till att ungdomarna klarar av detta ansvar. Men jag tror att det endast är på detta sätt som ungdomsrådet kan gå från att vara en papperstiger till att bli ett rejält lyft för ungdomarna i Borås stad.

Tillsist måste man ju säga att nyhetstorkan på senaste tiden varit ganska total. Om man undantar förra tisdagens huvudnyhet i Borås tidning nämligen att det finns planer på att bygga en 8 m stor Pinocchiostaty i rondellen utanför BT huset i Borås. Detta måste antagligen vara den dummaste idé som lanserats sedan Cash-kortet och bör omedelbart förpassas till runda arkivet.

torsdag, december 15, 2005

En annorlunda politik

Det svåraste, som jag sa till min vän Johan, med att skriva blogg, förutom den lila detaljen att jag har starka misstankar om att ingen läser, är att hitta nivån. Som jag skriver ovan är syftet att leverera en blandning mellan just politik, personliga tankar och skvaller. Frågan är vilken nivå mellan de olika temana som man borde lägga sig på. Det här inlägget kanske riskerar att falla över gränsen mot rent flumeri men i så fall får det vara hänt.

Om jag kommer ihåg rätt från när jag var yngre så var standard frasen alltid att politik var tråkigt. Många gånger när man ser Lars Lejonborg i rutan är det ju svårt att inte hålla med. Jag måste erkänna att jag tycker att det finns en brist i den politiska debatten i dagen Sverige just i det faktumet att man inte tillåter någon att ta ut svängarna och därmed blir den politiska debatten ofta innehållslös och tråkig. Titta bara på Tiina Rosenberg människan är ju en politisk nyskapare på alla plan. För det första för att hon är det första som försöker att föra upp queer frågorna på den politiska dagordningen, att ens försöka göra detta tyder på stort mod eller på total brist på omdöme. Att sedan leverera helt geniala oneliners som ”vi ska inte vara ett parti för borgerliga medklasskäringar” gör att man inte kan känna stor beundran för denna kvinna. Men just därför blir hon också golvad mycket tragiskt måste jag säga.

Vad jag menar är inte att Fredrik Reinfeldt ska sluta att angripa Göran Person med skatter och välfärdsstatens kollaps och istället övergå till argumenten ”du är fet och ful jävla gubbe”. Vad jag menar är bara det att om det finns en tanke och ett budskap bakom borde det inte heller vara så fult att gå utanför det normala i den politiska debatten. Om inte annat, just för att göra den mindre förutsägbar och tråkig. En som lyckades med detta måste jag säga var vänsterpartiets America Veras-Zawala, och hon är idag lika död och begraven som den attac rörelse som uppstod med.

En annan, och kanske mer svår uppskattad, typ av humor är centerpartiets totala brist på ledning när det gäller hur man ska hantera tsunami kommissionens rapport och en eventuell misstroendeförklaring mot Laila Freivalds. Att på tre dagar lyckas leverera lika många ståndpunkter i en och samma fråga måste vara något slags rekord. Men det är väl som Fälldin sa ”vi i centerpartiet har alltid velat och kommer alltid att vela” säg till när ni kommit fram till att man bör avskaffa Eu:s jordbrukspolitik då lovar jag att lyssna.
Förövrigt anser jag att Miljöpartiet gärna får vara ett parti för medelklasskäringar så länge vi är ett solidariskt parti för borgerliga medelklasskäringar.

onsdag, december 07, 2005

Vilken välregisserad föreställning

Igår var jag på "hearing" om fastighetsskatten i Boråsstad. En mycket välregisserad tillställning måste man säg. Upplägget och hela arrangemanget syftade bara till att spela alliansen i händerna. Enligt Villa ägarna finns det tydligen bara två partier i Sverige den onda vänstern och Moderaterna och co. Dessutom var alla utom två åhörare över 50 år med sommarstuga i Varberg, och det verkade just som att det var fastighetsskatten på deras egna fritidshus som var det största problemet. Jag är ledsen att säga det men i jämförelse med problem som bostadslöshet och trångboddhet känns sommarstugor i Varberg som ett i-lands problem.
Men faktum är trots allt att fastighetskatten är ett problem, det faktum att man får betala pengar som man faktiskt inte har skapar faktiskt en situation där människor drivs från hus och hem. Extra tydligt blir detta i mycket attraktiva områden i skärgården där mycket kapitalstarka ägare köper sommarstugor från lokalbefolkningen vilket gör att taxeringen på fastigheterna höjs. Vi Mp anser därför att Fastighetskatten bör avskaffas på långsikt istället bör ett system införas där kommunen får ta ut en avgift som grundar sig på en bostads miljöbelastning. Men eftersom denna vision ligger ganska långt bort i tiden så skulle vi kortsiktigt hällre vilja ha ett system som grundar sig på inköpspriset istället för på marknadsvärdet. Detta för att komma ifrån spekulationsspiralen som tvingar människor att flytta.

Jag har så sakta börjat inse att jag har en obeskattad löneförmån. Som anställd arbetandes med politik och därmed även närvarande på en väldig mängd möte blir man även bjuden på ganska mycket gratis mat. Inte konstigt att Göran P ser ut som han gör.

Förövrigt så har jag efter att tagit del av tsunami katastrofens rapport beslutat mig för att satsa på en karriär på UD, jag vill också jobba på ett ställe där man hotas av avsked för att åka TILL jobbet. Fantastiskt!

söndag, december 04, 2005

Å vad härligt det är med möten

Vilken fantastiskt vecka!

Det började med att Åke Green blev friad i HD. Dessutom med motiveringen att han egentligen skulle ha blivit fälld enligt svensk lag men att han skulle ha blivit friad i Europadomstolen, Sveriges högsta domstol känns snart lika konservativ som sin amerikanska motsvarighet. Först låter man ett lagråd dömd för sexköp arbeta kvar, sedan anser man inte att det är speciellt allvarligt när en man slår sin fru framför deras gemensamma barn och tillsist den här fiaskot med Åke Green.

Bakom detta står naturligtvis det faktum att det finns alvarliga brister i Sveriges lagstiftning och aldrig har väl behovet av översyn över stora delar av den nu gällande lagstiftningen känns så aktuell.

I tisdags var det dessutom dags för att traska iväg till utbildningsnämnden i Borås stad. Alltid lika fantastiska tillställningar. Men en framgång lyckades vi med i alla fall, jag fick ett ärende inlämnat från ungdomsfullmäktige utdraget från dagordningen där nämnden tänkte yrka avslag. Frågan gällde om elev skulle få möjlighet att koppla upp egna datorer på skolornas nätverk. Som vanligt måste man i denna typ av frågor slås mot de äldre ledamöternas stock konservatism när de ställer sig helt främmande för behovet av aktivt informationsutbyte i undervisningen.

Nu till veckans höjdpunkt! Jag hade fått äran att vara sekreterare för Miljöpartiet i Västra Götalands extra årsmöte. Fantastiskt roligt tänkte jag. Ulf Holm (Miljöpartistiskt riksdagsledamot) var ordförande vilket även fick mig att känna mig lite viktigt. Men redan tidigt började jag förstå varåt det lutade, Mp Göteborg kom in med säkert hundra olika yrkanden om ändringar i det regionala valprogrammet. Så nu ser jag fram emot att försöka färdigställa ett mycket trevligt protokoll. Det lär bli klart typ 2008.

Som om man inte hade att göra innan.

fredag, december 02, 2005

Nu börjar det

Idag börjar valet för min egna personliga del. Efter att igår ha blivit placerad på tredje plats på Miljöpartiet i Borås kommunlista börjar nu kampen för att ta sig in i kommunfullmäktige.

Meningen med den här sidan är faktiskt att den ska ge utrymme för mig att delge er läsarna (och därmed även kanske väljare) både politiska ståndpunkter och argument samt personliga reflektioner, tankar och även lite skvaller.

Meningen är att uppdatera sidan i alla fall tre/fyra gånger per vecka och jag hoppas att ni ska finna den intressant.