söndag, februari 25, 2007

Det är du och jag Morgan!

Morgan Hjalmarsson går idag ut med vad han tycker om borås djurparks framtid

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?typ=db&Id=473535&BroadcastDate=&IsBlock=0

Jag kan faktiskt inte göra annat än att hålla med. 14 miljoner är alldeles för mycket pengar för att bara gå åt till tveksam nytta.

Hillary och hennes vänner

Enda sedan min far valde att flytta till USA hösten 2000 har jag sakta men säkert börjat känna landet i väster, och framför allt dess invånare på ett annat sätt. Jag tror dessutom att många svenskar har en fördomsfull eller i alla fall lite felaktig bild av den genomsnittlige amerikaner som en person som antingen åker runt i en jeep och inspekterar ägorna alternativt sitter med en blaskig kopia av en tjeckisk ölsort i handen och tittar på amerikansk fotboll. Visst de här människorna finns väl också, men det är inte så jag lärt känna amerikanerna.
Amerikaner är gästvänliga, nyfikna, artiga men lite obildade om omvärden. Men framför allt är de väldigt öppenhjärtliga, de har väldigt nära till stora ord. Detta faktum gör att i alla fall jag kan tycka att amerikanerna är lite ytliga.
När jag nu sakta tar mig igenom Hillary Rodham Clintons biografi så märks även detta. Hittintills tror jag att Hillary har nämnt minst 20 pers som nära vänner, då har jag kommit halvvägs in i boken. Jag har typ 5 nära vänner, överhuvudtaget. Ännu konstigare blir det när Hillarys vänner inte heller är speciellt PK. Eller att beröma paret Mobarack som trevliga och öppenhjärtliga människor skulle nog inte funka i Sverige.
Nu är risken att en av Hillarys närmasta vänner kommer att ställa upp i valet emot henne. För enligt rycktet så finns det en plan att Al Gore ska komma ut som presidentkandidat när han tar emot statyn för bästa dokumentär på årets Oskargalan. Men vad är det då som hindrar detta, ja det största problemet är att Al Gore, precis som en gammal Svensk kung, med tiden blivit tämligen fet. Men varför inte, tänk er Al kommer ut som kandidat, och sen gör dokusåpa om sin bantning för att komma i form inför valrörelsen. Vad tror ni om den strategin?
Men det största frågan är hur nära vänner är egentligen Gore och Hillary? Om de är så goda vänner som Hillary säger, så lämnar nog Gore in handduken innan racet ens börjat.

fredag, februari 23, 2007

Opinionen igen

En ishockey tränare fick en gång frågan om det rent taktiskt fanns något svårare än att leda med tre - noll efter första perioden i en ishockey match. Han svarade då att det gjorde det; att leda med fyra - noll. Alla ni som är det minsta idrotts intresserade, dvs alla utom Johan, inser att det sällan är lätt att bara prominera hem en seger. Dagens opinionsundersökningar ger samma signaler.

Enligt DN leder nu oppositionen med 53 - 42 % i mätningen. Mp får återigen över 6%. Det enda problemet är bara att det fortfarande är över 1000 dagar kvar till nästa val. Det handlar alltså om att bevara en ledning istället för att offensivt gå ut och kriga till sig en seger.

Just nu håller allians skutan knappt styrfart, Carl Bildt, Lars L och alla skandaler fungerar som effektiva bromsklossar för regeringen. Och hindrar dem från att sätta den egna agendan. Dessutom tror jag att regeringen helt missbedömde sprängkraften i klimatfrågan. Men vad händer om den helt plötsligt får upp farten. Vilket motstånd kan då övriga partier mobilisera när uppgången i opinionen snarare hänger på andras brister än egna förtjänster?

torsdag, februari 22, 2007

Bo knasters proteser

Om man tar sig till P3 hemsida och sedan klickar sig vidare till Deluxe så kan man sedan hitta en hel del låtar som programmakarna har spelat in. För den som sedan väljer att spela upp låten "Permobil" med Bo Knasters Proteser kommer garanterat att få sig ett gott, om än inte så politiskt korrekt, skratt.

Klart som korvspad

DN rapporterar idag om att antalet besökare på de statliga museerna har minsakt med 35 % sedan entréavigifterna återinfördes. Frågan är om det är någon som är förvånad? Det är i alla fall inte våran folkkära och mediahypade kulturminister, Liljeroth-Adelsohn som kommenterar det hela enligt följande:

"- Vi har prioriterat att sänka skatterna så får folk själva avgöra vad de vill använda pengarna till"

Och det kan man väl få tycka i alla fall om man är nyliberal. Men kan vi i alla fall enas om att det inte är speciellt mycket nytt i den här retoriken. Att det är exakt samma moderater nu som under Bo Lundgrens tid.

tisdag, februari 20, 2007

Just idag

är jag en av värdens gladast människor.

Dags att byta vallöfte

I förra årets valrörelse, känns fint att säga förra årets valrörelse, så hade fullmäktiges roligaste ledamot, Lennart Andreasson, som huvuduppgift att få ut borgarna ur statshuset. Nu lyckades inte detta, men nu verkar det dock som att Lennart även fått ett nytt problem. För inte bara ockuperar numera borgarna bara statshuset utan nuförtiden heter nämnligen den nya ordföranden i Lennarts favorit fotbollslag Norrby Lars Dahlén.
Sug på den Lennart!

söndag, februari 11, 2007

Omediala politiker

Satt och tittade i Johannas bok ”Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar” av Lena Sundström och fick i ett avsnitt av denna inspiration till följande inlägg. Så håll i hatten här kommer den; listan över Sveriges tre minst mediala politiker genom tiderna.

Plats tre: Marita Ulvskog

Marita Ulvskog har som få andra moderna politiker lyckats med konststycket att göra helt fel uttalanden vid helt fel tillfällen. Men kronan på verket var när hon på ett helt mirakulöst sätt lyckades vända debatten kring data intrånget hos S, där den efter hennes istället för att handla om Fp politiska metoder kom att handla om huruvida det var rätt att jämföra Lars Lejonberg med en våldtäktsman.

Så här sa hon:

Lars Lejonborg är som en våldtäktsman som inte vill ta ansvar för sitt egna beteende utan istället skyller på offret.

Ett uttalande som lär ha fått hela socialdemokratins samlade kår av spindoctors till att rotera av en hastighet tillräckligt för att försörja en mindre ort i Småland med el under någon framtida Gudrun storm.

Plats två: Tiina Rosenberg

Jag gillar Tiina, jag gillar politiker som vågar säga vad de egentligen menar. Det betyder i och för sig inte att jag gillar Jan Björklund när han säger att han vill lägga ner komvux. Däremot kan jag uppskatta Johan Norberg när han vill lägga ut all statlig verksamhet på entreprenad. Inte för att jag håller med, men det är roligt med liberaler som vågar vara riktigt liberaler. Istället för en pensionerad medlem av prostata gerillan som påstår sig vara liberal men egentligen är ultra reaktionär.

Men vissa saker kan vi nog vara överens om. Exempelvis att uttalanden som ”kvinnor som ligger med män är könsförrädare” eller ”vi ska inte vara ett parti för borgerliga medelklasskärringar” eller varför inte ”familjen är en antifeministiskt projekt” tilltalar en väldigt liten väljarbas. För att vara noga ska jag säga att jag inte är säker på om Tiina verkligen sa det första av dessa uttalanden eller om det var något som Ebba Witt-Bratström hittade på.

Därmed kommer vi till förstaplatsen

(trumvirvel)

Plats ett: John Bouvin

Vissa av er kanske kommer ihåg denna Ny demokrat (nä inte Sverigedemokrat) som i höll talet i riksdagen om i vilka samlagspositioner samt mellan vilka typer av människor det egentligen kunde bli barn. Ett tal som sedan lär ha fått följande utskrift i riksdagens protokoll:

Det här funkar inte

(Obscen gest)

Det här funkar inte heller

(Obscen gest)

Men det här funkar

(Obscen gest)

Men höjdpunkten kom redan i valrörelsen när John inför en samlad mediakår sa att vi borde sluta ge bistånd till Afrika för att låta barnen där nere bli uppätna av lejon istället. Så här sa sedan den gode John när han i aktuellts studio fick möjlighet att utveckla vad han egentligen menat:

Förr dog två, tre ungar av olika katastrofer, exempelvis blev dom uppkäkade av något vilt djur av något slag. Många dog av svält och sjukdomar. Kvar blev två, tre stycken. Alltså fungerade det ganska bra. Och så nu med våra pengar i princip, så hjälper vi dessa, så blir det inga dödsfall. Och det blir katastrof.

Detta uttalande lyckades sänka Ny demokrati från ca 10% i valet till 6,7%.

Hoppas ni har funnit listan givande. Om ni känner att ni vill lägga till eller ändra något eller någon så är det bara att lämna en kommentar.

Opinionsundersökning i det tysta

Idag kom det återigen en ny opinionsundersökning publicerad i Expressen, om en på undanskymd plats. Efter en snabb studie av siffrorna går det att göra följande analyser.

1. Mp innehar positionen som fjärde största parti.

2. Kräfgången för regeringen fortsätter.

3. Stureplanscentern går på knäna, när kommer traktor revolutionen?

4. Valresultatet gäller.

lördag, februari 10, 2007

Ingvar Blomster borde ta sig en funderare

Särlaskolans rektor uttalar sig i dagens BT kring problemet med att flickor får höra könsord och utsätts för kränkande beteenden av manliga eleverna på skolan. Han anser att problemet är två delat.

-Vi har pojkar som inte begriper var gränserna går.
Den andra sidan av problemet ser han som att flickorna utmanar pojkarna, bland annat genom sina kläder.

-Flickor vet inte heller alltid var gränserna går.

Detta är bara en i raden av exempel på händelser där flickor/kvinnor ges skulden för när pojkar/män beteer sig kränkande. Det spelar ingen som helst roll vilken klädsel tjejerna haft, även om de hade varit nakna skulle de inte behöva höra dessa saker.

Jag blir tveksam till om en person som uttalar sig på det här sättet verkligen är lämplig att vara rektor på en av Borås högstadieskolor. Ingvar Blomster borde komma med en väldigt bra ursäkt för detta uttalande eller ta sig en funderar kring om det inte är dags att se sig om efter ett nytt jobb.

fredag, februari 09, 2007

Demokratin måste segra!

Enligt uppgift från Johan så är jag citerad i dagens BT angående den där statyn som jag nu knappt ens längre orkar prata om. Hur detta kan bli den viktigaste frågan i dagens Borås övergår mitt förstånd. Men det finns naturligtvis många aspekter på denna fråga och eftersom jag här har obegränsat med utrymme så tänkte jag ta tillfället att skriva så utförligt som jag kan kring min inställning i denna fråga. Och det går faktiskt att vrida och vända en hel del på den framför allt om man blandar in lite politiskt strategiskt tänkande i det hela.

Jag har sagt att jag tycker att frågan är uppblåst och det står jag fast vid. Jag önskar att det var den borgerliga arbetsmarknadspolitiken eller Anna Svalanders idiotiförslag i utbildningsnämnden som folk gick man ur huse för att protestera mot. Men istället är det en staty av en relativt välkänd (tydligen är han det, inte för att jag viste vem det var men jag har ju alltid haft svårt för de där bruna pluttarna i TP) konstnär som får klä skott för boråsarnas eventuella missnöje med sina folkvalda företrädare. Och om det är så, så måste detta respekteras. Min uppfattning är att i en demokrati så har medborgarna per definition alltid rätt. Jag menar med detta att demokratins själva syfte är att omsätta folkviljan i politisk handling. Så om Boråsarna tycker att Pinocchio är den viktigaste politiska frågan just nu, så är den också det även om jag tycker att det finns viktigare frågor.

Så vad ska man då tycka om denna statys vara eller icke vara?

För det första anser jag att alla argument som härrör till frågan om statyn är snygg eller ful kan lämnas därhän. Är det någon som kan komma på någon staty överhuvudtaget som vi skulle kunna sätta upp som inte skulle utlysa protester från något håll i staden. Ja menar det skulle säkert bli upplopp på Norrby om vi beslöt att sätta upp en staty på Anders Svensson.

Nästa argument som dock är ett av de bättre är handlar om tillgängligheten till det offentliga rummet, att donatorn som finansierat statyn på detta sätt köper sig utrymme i ett rum som borde tillhöra oss alla. I detta sammanhang måste jag för det första säga att jag tycker att det är ett mycket större problem med alla de reklampelare med sexistiska budskap som finns lite överallt i staden. Dessutom anser jag att de som framför detta argument måste avkrävas ett svar om vad de hade ansett angående statyn om den varit helt finansierad med skattemedel.

Det tredje argumentet handlar om placeringen av statyn och hur processen kring det har gått till. Tanken som är att statyn ska stå i ena änden av allégatan är för mig ganska logisk ur ett statsplaneringsperspektiv. I det 1600-talsrutnätmönster som utgör centrala Borås är monumentalbyggnader i varsin ände. I detta fall statyn/höghus och sedan högskolebiblioteket det som kommer att utgöra Allégatans båda ändar. Men naturligtvis ska ärendet ha sin vanliga gång i de instanser som har hand om statsplanering, dvs byggnämnden är det väl främst det handlar om. Och om detta inte har skett så måste det naturligtvis försvaras av de ansvarig för att ärendet inte beretts på ett korrekt sätt.

Vilka argument finns då för statyn?

Om jag inte tycker att det går att framföra att den är ful som ett argument så går det inte gärna att hänvisa till att den är snygg.

Visst går det att säga att den skulle sätta Borås på kartan, och visst vi kanske behöver ett annat kännetecken än ett fotbollslag i fula kläder, en nedlagd teko - industri eller dåligt väder som främsta kännetecken för stan. Men i det sammanhanget hade det kanske då varit bättre att föreslå en nio meter hög statyn föreställande en korpulent herre med både hängslen och livrem. Och den där horden av välbärgade turister som ska komma för att titta på statyn tror jag nöjer sig med att ta ett varv i Allérondellen samt dricka en kopp kaffe på tant grön innan de åter far till Göteborg för att gå på operan.

Borås är en stad som jag lärt mig uppskatta efter att ha hatat i de två första åren av mitt boende i den. Den har verkligen många likheter med den småborgerliga håla vilken jag lämnade år 2000. En stad där man hela tiden går runt och tänker att livet måste pågå någon annanstans, det måste finnas mer än detta. Det var för att ge mitt bidrag till att ändra detta som jag engagerade mig i politiken i Borås. Inte för att se till att det kom upp en nio meter hög staty någonstans i stan.

Jag måste erkänna att jag inte blir övertygad åt något håll i den här debatten. Men partiet har röstat att vi ska vara för. Visserligen är jag främst satt där för att representera mina väljare men även för att representera partiets medlemmars åsikt. Och som jag ser det så måste det komma fram mycket starkare argument i den här debatten för att jag ska ändra åsikt än vad som hitintills presenterats.
Men som det nu ser ut kommer S att plocka hem ytterligare några billiga poäng där de kan formellt säga nej till Pinocchio pga av ärendets hantering men samtidigt kan gå ut som det stora nej partiet. Sd kanske även de kan dra nytta av situationen. Om den nu varande majoritet fortsätter i den inkörda vägen kommer man att med en spadtag i taget gräva sin egna grav. Som det känns just nu är det endast S som överhuvudtaget har en politisk strategi för hur de ska vinna nästa val. Frågan som verkligen skulle kunna bli en rysare vore om något parti beslutade sig för att byta sida. Vägvalet kanske skulle funderat kring det faktum att ett Pinocchio nej är mycket mer vägvinnande än ett campingstuge ja.

Snällhumor

Tyvärr, jag måste erkänna, detta är faktiskt riktigt roligt. Hatten av för Markoolio och Linda B!

Det börjar bra, nästan intressant
– Ja, ja, men kanske lite väl bekant
Vi bygger upp till bryggan, min vän
Men den kommer inte riktigt än
För vi har en halv vers kvar att köra
– En repetition som man brukar göra
Vi bygger upp till bryggan igen
och här kommer den äntligen
Spänningen stiger inför låtens poäng
En riktigt fläskig refräng:

”Och det är kärlek och det är vindar
De är ögon och de tindrar
Och massa andra trötta gamla klyschor
Som säger allt och
ingenting
Och det är stjärnor och de brinner
Det är världen och den försvinner
Och titeln ska sitta som ett slag i magen
Det är ju värsta schlagern
Nu blir det svårt att
komma på
– Nåt nytt att säga, men så vaddå
Det här är ändå bara transport
som folk snart glömmer bort
För det som belönas med 12 poäng
Är en riktigt fläskig
refräng:
”Och det är kärlek …”

Om man inte vill sabba sina chanser att vinna
Kan man sno nåt från ABBA och se risken
försvinna
Så allihopa håll
i hatten nu!
Här kommer höjningen till slut.

”Och det är kärlek …”

söndag, februari 04, 2007

Åter in i dimman

Åter dags att åka till Blekinge och in i bloggmörkret. Eftersom internetuppkopplingsgrejen inte passar i denna nya dator. Jag känner mig inte speciellt inspirerad. Väntar på ett samtal från Uppland.

Kuliga felmeddelanden

Redan så här dag fyra har små skavanker av mitt nya operativsystem börjat uppstå i form av att gamla program anpassade för xp som inte verkar riktigt funka i detta nya vista. Återigen måste jag konstatera att detta aldrig hade hänt om jag haft en Mac. Men det som Microsoft inte har förändrat är sin tradition av roliga, men helt meningslösa felmeddelanden som ska få oss användare att tro att det finns någon som faktiskt bryr sig om vad mitt problem är. I Vista avslutas detta meddelande med följande ord:
Windows kommer att tala om för dig om det finns någon lösning på problemet
Avnågon anledning tror jag aldrig att några sådana svar kommer att ges.

fredag, februari 02, 2007

Conserned mothers of america

Dick Cheney har en dotter, Mary Cheney, vilket han säkert är väldigt glad över, dock är hon en politiskt problem eftersom hon är gay. Nu har hon dessutom blivit ett ännu större problem, hon är med barn. Flertalet organisationer inom den amerikanska högern, med organisationen Conserned mothers of america i spetsen (alla ni som automatiskt får kräkreflexer när ni hör namnet är mina vänner), deklarerat att detta undergräver trovärdigheten i president Bush:s familjepolitik.
Ännu har inget fd kommunalråd i Borås uttalat sig i frågan.

Tillbaka från mediaskuggan

I måndags var det åter dags att åka till Blekinge för att jobba. Föga anade jag då på min resan mot jobbet att min flickvän gömt (hon påstår att jag glömde) min internet-uppkoplingsgrej i hennes lägenhet. Sen vägrade hon även att posta det hela till mig. Allt detta för att hon för en vecka skulle kunna vinna över mig i statistiken på bloggtoppen. Hennes version av dessa händelser är naturligtvis helt annorlunda. Vet ni föresten att en dator utan internet och gittan är ungefär lika användbar som en elektrisk skrivmaskin!
Som om inte eländet tog slut där så ringde min förra chef på torsdagen och ville att jag skulle lämna igen datorn som jag hade under mitt jobb som valsamordnare. Och det var ju klart jag skulle eftersom det inte var min dator. Även om jag gick och inbillade mig om att jag nog skulle kunna köpa loss den för en billig pening. Problemet som jag upplevde det var att de ville ha igen datorn samma dag. Tänka långsiktigt gäller alla utom partiets egna medlemmar, eller? Men nu har jag köpt en alldeles ny dator, fast inte lika bra som jag ville för jag fick bara 9000 i kredit hos on-off. Men jag är i alla fall en glad innehavare av Vista, även om jag måste erkänna att Mac är bättre på det här med design.
I morgon bär det sedan av till sala och kursgården sätra-brunn för möte med GSCA vilket ska bli spännande värre. Där ska jag lägga fram en ekonomisk rapport angående förra året som ser riktigt bra ut, beroende på hur man ser det.
Överst på min att-göra liste ligger det nu en lapp där det står rädda världen. Om jag bara kunde hitta projektplanen.