torsdag, maj 31, 2007

Vist beslut av en ovis(s) regering

Nu är det äntligen klart att Citybanan ska byggas. Huruvida den blir gul eller böjd vet jag inte men klart är att den kommer att öka kapaciteten på stockholms tågtrafik högst betänkligt. Trots att jag inte håller med om M regeringens plan för hur den ska finnansieras så är det väldigt skönt att den i alla fall blir byggd.

1207 dagar kvar

Uppsala 2010

Idag var det dags för den stora dagen när Mp Uppsala ska lämna in sin ansökan till kongressen 2010. Vår store ledare Johan Lundqvist är den som ligger bakom ansökan med glada ändringsförslag av mig och Maria. Personligen tycker jag att ansökan känns verkligen stark och jag hoppas att vi ska kunna slå fjolträsk i kampen om kongressen 2010.

Syns i Uppsala!

lördag, maj 26, 2007

1212 dagar kvar

Jag har tagit ställning!

Jag tror faktiskt att det är dags. Man kan alltid hävda att det är fel tid och att vi kanske borde vänta, men jag tror faktiskt att nu är den bästa tiden att sakta men säkert ge mitt parti ett nytt namn. Här är de tunga argumenten för ett namnbyte till de Gröna istället.

1. Partiet är större än miljöfrågorna, jag tror att ett namnbyte skulle kunna vissa på det. Flera gånger hände det i valstugan att personer sa att de också tyckte att miljö var viktigt men att de inte riktigt visste vad vi hade för politik inom andra områden. Jag tycker det är dags att ändra på det, och jag tror att ett namnbyte vore ett steg i rätt riktning. Solidariteten för människan och respekten för dess vilja att själv fatta de avgörande besluten om sitt liv måste få komma fram.

2. Ett namnbyte skulle också göra det tydligare att det miljöparti som bildades 1981 inte är samma miljöparti som finns idag. Partiet som då skulle vara fritt från blockpolitiken och som drog till sig många c aktiva, har bytts mot ett parti som istället hämtar personer som står och väger mellan V och oss. Det finns inget annat realistiskt allternativ idag än att bilda regering vänster ut.

3. de Gröna är snyggare och inte lika långt som Miljöpartiet de Grön

Därmed har jag kommit ut ur garderoben som en av dem som propagerar för ett namnbyte.

tisdag, maj 22, 2007

1216 dagar kvar

Integration verkar vara ordet på allas läppar just nu så även i stadshuset i Uppsala. Borgarna har kommit fram till att det kan vara bra för integrationen om vi säljer lite av det kommunala bostadsinnehavet, dvs ombildar de till bostadsrätter. Jag ska erkänna att det kanske det kan vara, vi har en sådan mening i överenskommelsen i Borås och min förhoppning är att vi ska kunna driva att hyresrätter i centrum får vara kvar men göra bostadsrätter i ytterområden, för att kanske göra dem mer atteraktiva.
Men nu till det tragiska....
I Uppsala är det inte människorna som ska integreras utan upplåtelse formerna, därför ska man bara sälja hyresrätter i centrum så att bostadsrätterna blir mer integrerade där.
PS: detta är inget skämt...

måndag, maj 21, 2007

1217 dagar kvar

Hetaste skvallren på korridoren just nu:

1. Borgarna här är lite mer oldschool, de kör inte med dataintrång - de snor ur kopiatorn istället.

2. Kd polsek pratar spanska med vänsterns. Om vadå?

3. Särla skolas rektor har en namne på kommunhuset.

onsdag, maj 16, 2007

?

Vad är detta för en människa?

Laddar inför kongressen

Nu sitter jag hemma och lysnar på Rage Against the Machine och laddar inför kongressen. Det kan faktiskt behövas för att få upp kampandan lite, för faktum är att detta årets kongress är något av ett litet mellanår när det gäller kongressande.

Men några höjdpunkter finns:

A. Propositionerna - för att det kommer att bli ett jävla liv eftersom framför allt den om klimat är så kass.

B. Arbetsordningen - kul att folk gillar att pröva nått nytt!

C. Val av partisekreterare - Agneta B kommer att regera.

D. GS motion - show me the money

Nu kör vi! som två gamla hjältar hemaifrån skulle sagt.


1222 dagar kvar

Idag publiceras Johan Lundqvist debattartikel om religiösa friskolor på UNT. Roligt att se något som jag själv varit med att skriva publiceras. Det får mig att dra lite på smilbandet.

tisdag, maj 15, 2007

1223 dagar kvar

Seger för mig idag vid KS i Uppsala. Den styrande borgerliga alliansen kunde inte precisera en enda kommun som kommit på idén om att först dela ut extra anslag och sedan kräva tillbaka samma summa pengar genom att ge produktionen ett avkastningskrav.

Seger till mig!!!!!

måndag, maj 14, 2007

Respekt för demokratin

I Uppsala skickar den borgerliga majoriteten ut handlingarna till KF där det står vad KS beslutat i frågan innan KS ens har varit. Då är man verkligen ute efter en konstruktiv dialog med oppositionen!

När krutröken äntligen verkar ha skingrats en aning och fullmäktigesledamöter i Borås äntligen har börjat titta upp för att se om man faktiskt kan hita gemensamma nämnare i kommunpolitken, verkar det som att jag blivit exporterad till ett ställe där flanderns skyttegrav framstår som plogade fåror i marken.

Jag undrar vem som är majoritetens främsta politiska förebild? Den här mannen kanske?




1224 dagar kvar

Åter tillbaka på kontoret i ett mycket regnit uppsala. Trött är jag med, pendlingstiden för mig från vårby till uppsala är ungefär 1 1/2 timme. Vilket betyder att även om jag stiger upp i svinottan hemma så är jag ändock inte här fören halv 10.

Men men, dagens kalendarium ser ganska spännande ut så det ska nog bli en bra dag.

torsdag, maj 10, 2007

Rekord?

Det tog mig exakt 5 min att svara på insändaren kring den nya abortlagen i BT idag. Ibland är det bra att lägga debattartiklar på hög.

Det moderata succession dilemmat

Inför den här mandatperioden var det ett ganska intensivt tisslande och tasslande kring huruvida Björn Bergqvist skulle sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande ifall den tidigare majoriteten fortfarande skulle få majoritet även efter valet 2006. Nu visade sig så vara fallet och Björn beslutade sig för att sitta kvar, i en period till. Detta faktum att Kaiser Björn beslutade sig för att sitta kvar är kanske en av de mest avgörande faktorerna till att samma majoritet som förra gången kom att sitta kvar i samma konstellation även denna mandatperiod.

Men nu står arvtagarna på kö. Och som vanligt är det många som känner sig kallade men få som är utvalda. Två personer har redan nu gått ut med att de känner sig sugna på att överta rollen som KS ordförande. Utöver Marie Friden – Wickberg så har vi Cecilie Tenfjord-Toftby som tydligen även hon är sugen. Jag tvivlar inte på att båda dessa personer har stort förtroende internt men faktum kvarstår båda dessa är politiker med en klar nyliberal prägel, helt enkelt lite mer pre-nya moderaterna grejen. Jag har svårt att se dem som ledare för en sex eller fempartimajoritet.

En person som absolut skulle klara en sådan roll, men som jag för den delen inte vet om han är mindre höger, är Cleas Palmén. Men så länge Lena är kommunalråd känns det inte som att Cleas kan bli kommunalråd även han.

En annan person som nog kommer att göra ett försök på posten är Lars Dalén, även han väldigt höger fast en aning mer konservativt inriktad än vad de ovanstående kvinnorna är. Dessutom har personen ifråga en ganska bufflig framtoning, men klart är att han nog besitter det pragmatiska förhållningssätt som skulle krävas av en KS ordförande.

Utöver detta finns det en långskott i form av Annette Person. Kanske den kandidat med bäst förutsättningar. Inte så klart höger profilerad som de ovanstående kandidaterna, men hon sitter inte KS vilket problem.

Men vilken av dessa kandidater som drar längsta strået är svårt att veta men helt klart är att väljer man kandidat innan valet kommer det helt klart att påverka möjligheterna att bilda eventuella majoriteter. Å andra sidan som det ser ut nu kommer S plus V ha egen majoritet i nästa val i vilket fall.

1228 dagar kvar

Var tvungen att bli klar med en debattartikel innan klockan 10 så jag fick börja dagen hemifrån idag, men snart bär det av till kontoret. Ska bara kolla politikerbloggen först det kanske står något snaskigt skvaller som jag missat.
Annars är det roligaste som händer i bloggvärden just nu, i alla fall om man inte är sosse, debatten på en annan borås blogg kring tillsättandet av ledamöter i Djurparksstyrelsen. Skadeglädje är den enda sanna glädjen....

onsdag, maj 09, 2007

Varför bry sig

Jag måste faktiskt erkänna att jag tycker debatten kring Göran och hans nya jobb och framför allt det ställe han valt att bo på är ganska tramsig, framför allt när den kommer från höger. En av de viktigaste liberala friheterna vi har i det här landet är väl trots allt att bosätta sig och jobba med vad man vill (under förutsättning att man hittar en arbetsgivare).

Att vara politiker innebär att man är representant för folkviljan, inte att man är moraliskt oantasterlig. Att jobba med PR betyder inte nödvändigtvis att man sålt sig till mamon. Och bara för att man som fd statsminister nu sålt sig till mamon betyder inte det att världen kommer att förändras på något avgörande sätt.

1229 dagar kvar

Idag var jag på PSAU (partistyrelsens arbetsutskott) för gröna studenters räkning. Det var trevligt och vi diskuterade många viktiga frågor. Framför allt så kommer nu Mp att dra igång en stor klimat kampanj där vi ska försöka belysa göra klimatet till en av de viktigaste frågorna inför valet 2009 och 2010.

Men det värsta är det här med eftermiddagsmöten, de förstör hela dagen. Man gör ingenting innan mötet för att man inte hinner och är morgontröt, och man gör inget efter för att man är för trött då med.

Annars var dagens mest spännande att någon mailat och ville lägga ner min blogg med motiveringen att jag publicerat en sexistisk annons som jag inte har tillstånd till. Bilden är tagen från BT och skulle just symbolisera att vårflamman är sexistisk. Jag förstår inte kritiken. Men som svar tänkte jag ta mig friheten att citera gamle frasse nedan.


"Jag skriver för att överleva
Skrivandet är min drog"

tisdag, maj 08, 2007

Släpp sargkanten och kom in i matchen

Politiker bloggen skriver under "dagens grattis"

FÖDELSEDAGAR. Centerns riksdagsledamot Fredrick Federley fyller i dag 29 år. Han har suttit i riksdagen sedan 2006 och är ordinarie ledamot.

Är det någon som har besökt riksdagens ersättarbänk?

1230 dagar kvar

Tillbaka på jobbet. Har idag lyckats med att fixa flera saker som kan tyckas vara bra att ha alt veta:

1. Nyckel till arbetsrummet, jag fick dessutom en kopia av moderaternas pol.sek:s nyckel eftersom henne funkar till alla rum!

2. En e-mail adress

3. Hur kaffemaskinen funkar

Jag har även fått ett uppdrag som går ut på att jag ska tillverka en motion till fullmäktige utifrån ett yrkande i Miljönämnden som handlar om användandet av naturgrus vid betong tillverkning, faktum är att detta ämne är exakt lika upphetsande som det låter.

onsdag, maj 02, 2007

Första dagen

Det är alltid spännande så här första dagen på jobbet. Mycket nya intryck och mycket att lära sig. Dock är det en sak här som verkar väldigt spännande, nämnligen det faktum att jag just nu är i princip själv i hela min korridor.

Var är alla?

Jobbar alla halvtid här eller??

Vad hände med Luther och Moralen????

Det är skillnad på politiker och politiker

Jag var för ett tag sedan inne på Arne Kjörnsbergs blogg för att se vad han skrivit. Han hade då, som vanligt, skrivit ett relativt långt inlägg angående Lars Lejonborg eventuella avgång eller icke avgång. Han avslutade det hela med att säga att han för egen del inte tänkte lägga sig i vem Fp valde till partiledare och han tyckte samtidigt att det var ett utslag av dåligt omdöme av Anna Svalander att kommentera vilken hon tyckte skulle bli ny S ledare. Debatten fortsatte sedan med att Svalander kommenterade det hela med att hon gärna skulle debattera val av ny Fp ledare med Arne Kjörnsberg. Det som slog mig när jag läste detta var vilken kollision mellan två olika politiker typer detta är.

I den ena ringhörnan har vi alltså Arne, gammal S veteran, med mångårig riksdagsbakgrund. Har både suttit som ordförande i riksdagens skatte- och finansutskott. Tog över efter Gunnar Sträng. Ja, meritlistan kan göras lång. Men framförallt så är Arne Kjörnsberg, enligt mig, en sakpolitiker. Han är van vid att driva frågor inom de politiska församlingarna han suttit och har så gjort med stor framgång (eller det antar jag eftersom han återvalts). När det kommer till valrörelser vill Arne, återigen enligt mig, hellre prata värderingar och politisk grundsyn än komma med fläskiga vallöften eller göra sakfrågeutspel.

I den andra ringhörnan har vi Anna Svalander. En person på väg uppåt i karriären och som försöker anamma allt vad media och kommunikationsstrategier heter för att lansera sitt parti och sitt eget namn.

Jag vill inte med detta inlägg säga att någon av dessa politiker typer är sämre än den andra. Ingen av de nämnda parterna kanske ens håller med om den beskrivning som jag gör ovan, och i sådana fall så är det inte ett försök att smutskasta endera utan endast jag som vill redogöra för hur jag uppfattar dem.

Vad jag vill komma fram till dock är att det finns en konflikt i detta, i dessa två roller man ska uppfylla som politiker, dvs dels den som kan väcka opinion och få ut ett medialtbudskap och dels den som faktiskt kan göra så att ord blir handling. Kanske är det dags att tänka om, och kanske är det något som Fp:s valberedning borde fundera på. Varför inte låta Lejonborg sitta kvar i regeringen, och skaffa en annan partiledare mer fristående från regeringen.

Det enda argumentet som jag kan se emot detta är att Lars Lejonborg enligt källor lär vara ännu mer värdelös som minister än vad han är som partiledare.

tisdag, maj 01, 2007

Etablisemang?!

Två gånger i rad har nu Sd replikerat på insändare från mig, vilket i och för sig är spännande eftersom det är ett brott mot den regel som BT brukar ägna sig åt, och båda gångerna hänvisar man mig till att vara en del av etablisemanget.
Med min klassiska medelklass bakgrund kan jag inte riktigt säga att jag vet vad det innebär att vara en del av etablisemanget men i de föreställningar jag gjorde mig inbillade jag mig att det skulle vara lite mer flashigt än så här.