lördag, mars 14, 2009

Valarbete på nätet

Igår skickade jag äntligen ut den valrörelseenkät som jag med hjälp av google-docs tillverkat. Denna hamnar därmed direkt i alla medlemmars mail, ja alla de som anmält mail till registret i alla fall. Under första dagen har jag fått in ca 80 svar på personer som kan tänka sig att hjälpa till i olika utsträckning för en grönare värld. Fördelen är naturligtvis att svaren hamnar rakt in i datorn, inga enkäter som ska skickas ut eller liknande. Sparar om inte annat massor av porto.

En sak som jag dock verkligen inte vet hur vi ska hantera är hur man valrörelse arbetar på nätet. Kulturen där är helt klart annorlunda än i IRL. Om jag skickar fem personer att ställa sig utanför t-banan och dela ut material och prata med väljare så är de och förväntar sig nog att vara en representant för partiet. På nätet är kulturen annorlunda. Personer som bloggar skyltar ofta med sin partitillhörighet och skriver kanske oftare än andra kring mp politik, men de är knappast inte partilojala eller koordinerade. Det går inte att tala om för x antal bloggare att de ska skriva om vissa saker vid vissa tider på ett visst sätt. Skulle någon bloggare bli påkommen att agera så skulle den nog bloggen direkt bli helt ointressant.

Men hur fungerar det på diverse internet forum? Kan man exempelvis be personer som är inne på diverse olika forum att i olika diskussioner presentera och argumentera för partiets politik? Eller är det kanske i så fall bättre att gå ett steg längre att skapa fejkade alias att göra samma sak?

En annan dimension är att det i min uppfattning råden en mindre tolerans mot just den typ av partipropagerande som det finns bland väljare på stan. Är man ute bland allmänheten anser man nog att man på något sätt blottat sig för att bli påhoppad av olika parti företrädare eller försäljare mm. Men att bli utsatt för samma sak på en forum där man hänger för att diskutera olika former av intressen är tveksamt om man accepterar. Dessutom finns det nog en personlig faktor här i form av att vissa personer är olika smarta i sitt sätta att diskutera.

Kan en kompromiss vara att skapa en öppet fejkat allias som typ heter Mp-politik eller nått, och som inte skapar trådar för debatt kring vår politik men agerar som "sakupplysare" om vår politik och hur vi argumenterar i olika frågor.

Tips inom detta område tas tacksamt emot.

måndag, mars 09, 2009

Dagens slogan

Även en stor revolution börjar med en "att göra lista".

fredag, mars 06, 2009

Hur är det möjligt

Kommer någon ihåg den gamla just d hiten hur är det möjligt. Men oförglömliga textrader som:

d var samma sak för mej jag var nere på botten
som om nästa steg skulle va schavotten
men jag masa mej ur sängen trött&svag
för å ändå konfronteras med ännu n dag
å utan förväntningar stod jag å hängde
döm av min förvåning då d plötsligt ringde
från min telefon vem kan d vara som vill tala med mej
jag tog luren å svara nån sa "hej minns du mej?
för 1 tag sen så gav du mej numret till dej"
jag sken upp som en sol för jag visste vem du var
hon som finns i mina tankar natt
som dag hon sa "jag l-skar dej"
å jag var inte sen å medge att det hela hade vänt från sorg till glädje

Och idag var en sjukt tråkig dag enda till jag hittade den här hemsidan

Ni kan fethaja att GS ska köra cykelskyddskampanj i valet. Men framför allt vem har inte alltid drömt om att få en MP fågelholk hem i brevlådan???

torsdag, mars 05, 2009

Ledsen att jag inte faller för propagandan

Hitler lär nångång gjort analysen att den tyska första världskrigspropagandan var rent kontraproduktiv för den tyska saken. Anledningen till detta var främst att engelsmän och fransmän utmålades som löjliga och fega och trotts detta lyckades man inte besegra dem under fyra års krigande. Under andra världskriget var det istället så att engelsmän och allierade var monster som hotade det Tyska rikets existens.

Samma känsla drabbas jag av sedan föra fredagen i mitt arbete. Riksorganisationen hade då kallat hela Pustis personalen till möte för att pratat EU val. Där framhävdes vilket fantastiskt utgångsläge vi har inför valet och hur besviken en av våra ledande företrädare hade varit av att vi i den tills då enda opinionsmätningen om EU-valet bara fått 9 procent. Nu skulle vi minsann få tre mandat och gå fram som en storm i valet. Dagen efter kommer en mätning där vi får 6 procent. Ledande statsvetare skriver på sin blogg och tippar ett mandat till oss med motiveringen att miljöfrågorna alltid faller i ekonomiska orostider.

Dit jag vill komma att istället för att halleluja och amen möten som blåser upp förväntningar hos folk kanske vi ska försöka tala om vad en valrörelse egentligen handlar om; blod, svett och tårar.

måndag, mars 02, 2009

Tung måndag

Efter att inte ha läst mail på hela helgen pga av årsmöte mm hade jag 43 olästa mail. Så förvänta er inga snabba svar kan jag säga.