tisdag, november 28, 2006

Fyra bugg och en Coca-Cola

Idag var det dags för åklagaren att väcka åtal i den stora buggningshärvan och vist finns det en del att säga om denna, valrörelsens stora, skandal. För det första så kan man ställa sig frågan kring den politiska kultur kring vilken historia av den här typen kan uppkomma. Den andra frågan är naturligtvis vilken påverkan detta egentligen hade på valresultatet. Men den viktigaste frågan som jag ser det är hur detta kommer att påverka den framtida utvecklingen av folkpartiet.

När det gäller frågan kring politisk kultur tror jag inte att kulturen i folkpartiet skiljer sig från många andra partier. Det som skiljer folkpartiet från andra partiet verkar vara, om man ska ta fasta på våren dokumentär om partiet är att dessa ultrastrategiska och helt samvetslösa Josh Lyman & Toby Siegler typerna fått härja fritt i partitoppen. Om det är något som är tabu inom Mp så är det just den här typen av diskussionen av att anpassa politiken efter väljarnas agenda. Om man vill effektivt döda sin egna politiska karriär inom mp skulle vara att säga att det här med Eu motstånd känns lite 90-tal. Ett exempel på detta var när Maria Wetterstrand höll sitt tal under almedalen och föreslog det skulle införas en kostnadskompensation för föräldrar som gick ner i arbetstid när de skaffat barn. De arga kommentarerna på det interna nätverket som kom angåenden att detta i debatterats på partiet kongress kan räknas i meter om man skulle skriva ut dem. I S är det Vu som tar valmanifestet, det hade aldrig accepterats inom Mp. Jag tror att det måste finnas både och i ett parti ledningen. Det måste dels finnas de som har en analytiskt och strategiskt tänkande som har möjlighet att göra avvägningar om hur politiken ska presenteras. Men man måste också ha med de brinnande idealisterna, de behövs för att partiet inte ska förlora sin själ.

Den här skandalens påverkan på valresultatet tror jag faktiskt inte är så stor. Fp gjorde ett rekord val förra gången, att man skulle få ett lika bra resultat en gång till vore ganska osannolikt.

Men den sista frågan är dock ganska intressant. Det har nu börjar spekuleras om att Lars Lejonborg sitter ganska säkert. Kanske kan den gamla hederliga socialliberala fallangen mobiliseras igen för att återta förlorad mark. Vilket vore perfekt, för det första skulle fp politiken bli mycket bättre och för de andra skulle de få mycket mindre röster.

2 kommentarer:

Anonym sa...

det är inte VU i S som antar valmanifestet.

Anonym sa...

Nä, det är partistyrelsen.