måndag, februari 02, 2009

Slaget vid Helms Klyfta

Gandalf! Jäkla fin kille, säkert miljöpartist, säger en gång när det drar ihop sig till strid att "the board is set, the pieces are moving".

Och det är väl ungefär vad man kan säga om det politiska läget just nu. Nu finns det två tydliga alternativ nu handlar det om att ge sig in i slaget om mittens rike. Mittens rike betyder inte bara den politiska mitten utan symboliseras även till mycket stor del av den geografiska platsen Stockholms län. Där vann borgarna förra valet, och det är där de tänker vinna det igen.

Och man får säga att de öppnar starkt. Att enas i kärnkraftsfrågan har inte bara stor symbolisk betydelse eftersom det var just den frågan som tidigare regeringar havererat på, utan det stora trumfkortet ligger i att ha formulera en åsikt som ligger väldigt nära vad folk i allmänhet tycker. Sen att folket har fel är en annan sak, men som den spelteoretiker jag är tänker jag inte diskutera det här.

Bakgrunden är helt enkelt att Centern måste gjort bedömningen att de inte tappar direkt några väljare på att svänga i kärnkraftsfrågan, alltså finns det mer att vinna på att förflytta sig än att förlora. Däremot kommer man heller inte att vinna, det kommer moderaterna att göra. De får creed och trovärdighet genom att kunna ha lett regeringen igenom denna svåra fråga.

För Mona ser läget jobbigare ut. För hade det varit Göran som utsatts för detta angrepp hade han sagt att vi måste titta på frågan och garantera svensk elproduktion. Mona kan inte säga att än att en fortsatt avveckling är otänkbart. För det är faktiskt precis så som Maria sa i aktuellt. Kärnkraften kanske är en liten fråga i folks medvetande. Men ingen person, inte ens Maria, skulle kunna svika sitt eget parti i kärnkraftsfrågan och sitta kvar. Det skulle antagligen vara lättare att få igenom både 365 arbetsdagar per år och byggandet av 10 förbifarter än att rubba kärnkraftsmotståndet inom Mp en enda millimeter.

5 kommentarer:

jla sa...

Frågan är: är det bra? Och har vi rätt?

Jag måste motvilligt erkänna att jag har tagit varje chans jag har fått att undvika diskussioner om kärnkraften, av den enkla anledningen att jag känner att jag inte har tillräcklig koll på fakta. Om jag predikade partilinjen och någon sade "men du har fel, eftersom..." eller "fast hur är det med..." så skulle jag ofta inte ha något bra svar.

Jag tycker att det är hemskt svårt att hitta bra, oberoende information om kärnkraft. Industrin hänvisar ofta till ett par forskningsrapport beställda av...industrin. Och vi gröna hänvisar ofta till ett par forskningsrapporter beställda av...gröna gruppen i Europaparlamentet. Givetvis ger respektive rapport stöd åt respektive ståndpunkt. Jag är benägen att lite mer på "vår" rapport - men det duger inte i en faktabaserad debatt.

Jag tror alltjämt att kärnkraft antagligen är en ganska dålig investering - av flera skäl. Och våra argument (senast summerade av Maria på hennes blogg idag) låter vettiga och bra. Men kan inte någon insatt person vara snäll och visa mig lite hårda, neutrala fakta?

Johan sa...

Som vanligt köper jag i mångt och mycket dina analyser.

Men jag är inte helt övertygad om att alla centerpartister gillar partiets omsvängning - och där kan vi i mp ha en öppning.

Naturligtvis gillar de c-väljare med stockholm eller gbg som postadress omsvängningen, och utan de väljarna skulle centern åka ur riksdagen på 10- eller 20-talet.

Men centermedlemmarna på landsbygden är säkert inte alltför förtjusta i kärnkraften.

Det ska vi utnyttja.

Max Andersson sa...

Hmm... Om kärnkraftsdebatten är slaget vid Helm klyfta så har jag bara några frågor.

Vem är Gimli?

Vem är Legolas?

Och är det inte dags för enterna att dyka upp snart?

Johan sa...

Anders Wijkman är nog Gimli eller Legolas.

Tony sa...

Definitivt. Anders Wijkman är nog Gimli :-)