lördag, mars 14, 2009

Valarbete på nätet

Igår skickade jag äntligen ut den valrörelseenkät som jag med hjälp av google-docs tillverkat. Denna hamnar därmed direkt i alla medlemmars mail, ja alla de som anmält mail till registret i alla fall. Under första dagen har jag fått in ca 80 svar på personer som kan tänka sig att hjälpa till i olika utsträckning för en grönare värld. Fördelen är naturligtvis att svaren hamnar rakt in i datorn, inga enkäter som ska skickas ut eller liknande. Sparar om inte annat massor av porto.

En sak som jag dock verkligen inte vet hur vi ska hantera är hur man valrörelse arbetar på nätet. Kulturen där är helt klart annorlunda än i IRL. Om jag skickar fem personer att ställa sig utanför t-banan och dela ut material och prata med väljare så är de och förväntar sig nog att vara en representant för partiet. På nätet är kulturen annorlunda. Personer som bloggar skyltar ofta med sin partitillhörighet och skriver kanske oftare än andra kring mp politik, men de är knappast inte partilojala eller koordinerade. Det går inte att tala om för x antal bloggare att de ska skriva om vissa saker vid vissa tider på ett visst sätt. Skulle någon bloggare bli påkommen att agera så skulle den nog bloggen direkt bli helt ointressant.

Men hur fungerar det på diverse internet forum? Kan man exempelvis be personer som är inne på diverse olika forum att i olika diskussioner presentera och argumentera för partiets politik? Eller är det kanske i så fall bättre att gå ett steg längre att skapa fejkade alias att göra samma sak?

En annan dimension är att det i min uppfattning råden en mindre tolerans mot just den typ av partipropagerande som det finns bland väljare på stan. Är man ute bland allmänheten anser man nog att man på något sätt blottat sig för att bli påhoppad av olika parti företrädare eller försäljare mm. Men att bli utsatt för samma sak på en forum där man hänger för att diskutera olika former av intressen är tveksamt om man accepterar. Dessutom finns det nog en personlig faktor här i form av att vissa personer är olika smarta i sitt sätta att diskutera.

Kan en kompromiss vara att skapa en öppet fejkat allias som typ heter Mp-politik eller nått, och som inte skapar trådar för debatt kring vår politik men agerar som "sakupplysare" om vår politik och hur vi argumenterar i olika frågor.

Tips inom detta område tas tacksamt emot.

1 kommentar:

VG- sekretären sa...

Hej!
Låter fantastiskt med ett sånt där formulär. Att du redan är på G med allt sådant, får oss att känna en stor saknad av den innovativa lyster som din epok som valsamordnare i de gamla västsvenska provinserna innebar för föreningens valarbete.