söndag, juli 08, 2007

Parkeringsböter som stor politik

En av de roligaste avsnittet av vita huset i säsong fyra är när presidenten blir uppringd av FNs generalsekreterare som vill prata om problemet med att FNs diplomaternas bilar blir bort forslade för att de inte betalar parkeringsavgiften. Kan säga att presidenten inte riktigt förstår att stenrika diplomater inte har råd att betala parkeringsavgifter.

Men hör och häpna gott folk detta är inget skämt.

I DN idag kan man läsa en lång lista på hur mycket parkeringsböter som olika ambasader har till stockholmsstad. Ryssland ledde med 156 stycken obetalda böter, det gånger 450 kr (jag vet att det kostar så mycket) så blir det 70 200kr. Efter i ligan kommer Kina, Littauen och Frankrike.

Anledningen till att ambasaderna inte betalar böter är att diplomaterna har immunitet och därför inte anser att de behöver betala. Undra om de topp boråspolitiker som blev indragna på en polisstation i Barcelona för att ha gått mot rött hade samma argument?

Till sist avslöjar artikeln att i USA har FN diplomater en skuld till New York stad på 150 miljoner kronor. Nu har Amerikanska UD beslutat att dra in biståndsmedel till aktuella länder med samma summa.

Inga kommentarer: