torsdag, juni 25, 2009

Bäst bud eller bara ett smart drag?

Som den syniker jag är har jag svårt att inte se piratpartiets anslutning till den gröna gruppen idag som någonting annat än ett väl avvägt taktiskt beslut. Jag har ingen aning vad den liberala gruppen kom med för bud och jag har inte haft någon insyn i förhandlingarna. Men fördelarna för PP kan sammanfattas enligt följande.

Bland de politiskt medvetna väljarna var potentiella Mp väljare överrepresenterade i EU valet. Genom att ansluta sig till den gröna gruppen gör sig PP imun från MP kritik inför riksdagsvalet som jag tror är den stora trofén som PP vill åt. Nu slipper man kritik för att ha röstat med gamla ur konservativa stofiler utan kan formera sig fritt.

Den svåra frågan för partiet är ju däremot det faktum huruvida man nu tar ställning till höger eller vänster. Visst finns möjligheten att skrämma eventuella borgerliga PP väljare. Men om man tycker deras frågor är så viktiga att man funderar att rösta på PP undrar jag vilket parti i alliansen man annars skulle rösta på. Inget av partierna i den nuvarande regeringen har visat något större intresse för PPs frågor sedan C svek.

1 kommentar:

Tomas M sa...

Om jag förstått saken rätt gav ALDE inga större förmåner i sitt bud. Det kan rentav vara så att FP/C blockerat i någon mån. Enligt vad jag hört var det GUE/NGL som var hetast, de kanske rentav erbjöd mer än gröna gruppen, men valdes bort på för stark vänsterprägel.

Jag tror inte fördelarna med att sitta i samma grupp som MP för PP är så stora i riksdagsvalet. Medierna kommer inte skriva särskilt mycket om detta då, och snarare kan det bli till vår fördel. För gemene väljare som håller PP högst ställer det rimligtvis oss i något bättre dager om vi är näst bäst, det gör det enklare för oss att visa att vi är lika bra eller rentav bättre.

Detta bygger dock på att vi faktiskt inte släpper frågorna under året som kommer. Om PP kan sprida att vi släppt frågorna och i praktiken inte arbetar med det, så kan vi få image-problem.

Det största hotet i valet är dock att vårt regeringsalternativ verkar opålitligt, då spelar det egentligen ingen roll vad vi som parti tycker eller gör. I nuläget är det alltså S som avgör om vi kan vinna över PP-väljarna eller inte.