torsdag, maj 10, 2007

Det moderata succession dilemmat

Inför den här mandatperioden var det ett ganska intensivt tisslande och tasslande kring huruvida Björn Bergqvist skulle sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande ifall den tidigare majoriteten fortfarande skulle få majoritet även efter valet 2006. Nu visade sig så vara fallet och Björn beslutade sig för att sitta kvar, i en period till. Detta faktum att Kaiser Björn beslutade sig för att sitta kvar är kanske en av de mest avgörande faktorerna till att samma majoritet som förra gången kom att sitta kvar i samma konstellation även denna mandatperiod.

Men nu står arvtagarna på kö. Och som vanligt är det många som känner sig kallade men få som är utvalda. Två personer har redan nu gått ut med att de känner sig sugna på att överta rollen som KS ordförande. Utöver Marie Friden – Wickberg så har vi Cecilie Tenfjord-Toftby som tydligen även hon är sugen. Jag tvivlar inte på att båda dessa personer har stort förtroende internt men faktum kvarstår båda dessa är politiker med en klar nyliberal prägel, helt enkelt lite mer pre-nya moderaterna grejen. Jag har svårt att se dem som ledare för en sex eller fempartimajoritet.

En person som absolut skulle klara en sådan roll, men som jag för den delen inte vet om han är mindre höger, är Cleas Palmén. Men så länge Lena är kommunalråd känns det inte som att Cleas kan bli kommunalråd även han.

En annan person som nog kommer att göra ett försök på posten är Lars Dalén, även han väldigt höger fast en aning mer konservativt inriktad än vad de ovanstående kvinnorna är. Dessutom har personen ifråga en ganska bufflig framtoning, men klart är att han nog besitter det pragmatiska förhållningssätt som skulle krävas av en KS ordförande.

Utöver detta finns det en långskott i form av Annette Person. Kanske den kandidat med bäst förutsättningar. Inte så klart höger profilerad som de ovanstående kandidaterna, men hon sitter inte KS vilket problem.

Men vilken av dessa kandidater som drar längsta strået är svårt att veta men helt klart är att väljer man kandidat innan valet kommer det helt klart att påverka möjligheterna att bilda eventuella majoriteter. Å andra sidan som det ser ut nu kommer S plus V ha egen majoritet i nästa val i vilket fall.

1 kommentar:

Johan sa...

nåväl. jag har inte sett nåra opinionsundersökningar för borås. bara för riket i stort.