söndag, september 07, 2008

Våra dolda folksjukdomar

Folkhälsa är viktigt. Det står i den politiska strategin. Så därför tänkte jag här på bloggen, i en återkommande serie, slå ett slag för några av våra dolda folksjukdomar. Jag tänkte börja med Texttv- beroende eller TTV som det även kallas. Anledningarna till att detta beroende har uppmärksammats så lite är dels att det är förts under senare år, när Internet och mobiler gjort texttv meningslöst som det verkligen uppmärksammats att det finns personer med ett sjukligt begär efter texttv. Den andra anledningen till den skrala uppmärksamheten är att beroendet ofta är kopplat till status av extrem nördighet bland sport intresserade eller nyhets-addicts.

Fördelen med beroendet är att det i liten utsträckning drabbar anhöriga. Visserligen är det en del, främst makar, som har fått sin nattsömn förstörd av ett oavbrutet smygande, från den bättre hälften, för att få reda på slutresultatet mellan Port Vale och Notts County i Engelska ligacupen. För det är framför allt sportnördar och spelare som riskerar att drabbas av denna sjukdom och en stor del av symptomen kretsar kring sidan 377 och uppåt. Det är på dessa sidor som målservice, dvs mål och resultat, från all meningslös sport som svenska spel valt att uppmärksamma i sitt spelprogram, presenteras och uppdateras.

Hur kan du då se om någon anhörig är drabbad? En indikator har redan nämnts i texten, nämligen smygande till TV:n om nätterna. En annan kan vara att sidan 377, eller 330 med omnejd dyker upp varje gång du själv slår på texttv för att kolla relevanta saker så som tv-tablån eller slå på textning till din dementa moster. Ett tredje symptom kan vara kraftigt ökad aktivitet med fjärkontrollen i reklampauser eller när eventuellt tv sällskap går och kissar. Men det tydligaste tecknet är om vederbörande smyger iväg på fester eller liknande med ursäkten "ska bara kolla en grej".

Det negativ med denna dolda folksjukdom är att den är väldigt svår att bota. Har din partner hamnat i träsket kan det var stört omöjligt att ta dem ur det. Men som sagt ovan kommer beroende sällan med några större negativa konsekvenser för partner än eventuell återkommande förnedring på gemensamma tillställningar.

Inga kommentarer: