onsdag, december 28, 2005

Litet är vackert

Igår var det dags för en stor del av den Erikssonska klanen att åka på den traditionsenliga annandagsbandyn. Om man, som jag, kommer ifrån de småländska skogarna runt Växjö vet man att bandyn där är ganska liten som sport just inne i själva stan, så måste man bege sig ut på landsbygden, eller ja skogen närmare bestämt, för att kunna titta på bandy. Vi var alltså fem stycken som beväpnade med varma kläder, stark chokladmjölk och en portfölj begav oss till Åby idrottsplats för att titta på lokalderbyt mellan Åby/Tjureda och Öjaby. Det intressanta är dock inte matchen i sig själv, en bandy match i division två är sällan intressant. Vad som däremot var intressant är konceptet och uppslutningen.

Åby är ett samhälle med kanske 1000 invånare max och det var 200 i publiken, d.v.s. säkert en femtedel av hela samhället var på plats trotts att vädret var långt ifrån lysande. I Åby samlas man kring bandyn. Skillnaden mellan de gigantiska idrottsföretagen så som Manchester United eller Real Madrid är naturligtvis lika oändlig som universum. Men tackvare bygdens engagemang lyckas man hålla verksamheten drivande.

Man skulle faktiskt kunna säga att Åby och dess bandylag lite är en modell för ett grönt samhälle. Ett samhälle där produktionen av varor och tjänster sker mer lokalt och mer småskaligt. Under 50-talets Sverige lades 3000-småjordbruk ner om dagen, människorna flyttade in till städerna för jobb i industrierna och för att bo i förorterna. Varken jag eller miljöpartiet tror eller tycker att man ska sträva efter att få tillbaka det gamla bonde Sverige, däremot vill vi skapa goda förutsättningar för den lokala produktionen och de lokala marknaderna. Så att de människor som så önskar åter börja befolka landsbygden och skapa samhällen där människor kan komma närmare varandra, där den utbredande anonymiteten mellan människor kan brytas.

Jag kommer själv från ett samhälle en bit från Åby, nämligen Rottne, något större typ 3000 invånare, så jag vet hur det fungerar i ett samhälle av denna typ. Tro mig långt ifrån allt är bra. Framför allt befolkas dessa mindre samhällen av allt för mycket människor med allt för inskränkta attityder. Men attityder kan förändras.

Målet i ett grönt samhälle är ett samhälle präglad av tolerans och öppenhet, av kärlek och vänskap, ett samhälle där människor kan utvecklas och förverkligas, enkelt sagt ett samhälle där vi tar hand om varandra.

Nu har jag föresten börjat läsa Mats Hård så nu vet jag hur man ska skriva blogg, så kära kollegor och håll i hatten.

1 kommentar:

Tomas Melin sa...

Men hallå. Förlåt min kritiska läggning, men kan det inte ha varit så att det var fler än ni som var där men inte faktiskt från Åby? Om det bara var ett dussin faktiska Åbybor så faller ju hela din poäng :)

F.ö. så tycker jag att det finns ett annat skäl till att du ska fejka att du är från Åby. Tomas "Åby" Eriksson låter mycket bättre än Tomas "Rottne" Eriksson.