söndag, februari 11, 2007

Omediala politiker

Satt och tittade i Johannas bok ”Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar” av Lena Sundström och fick i ett avsnitt av denna inspiration till följande inlägg. Så håll i hatten här kommer den; listan över Sveriges tre minst mediala politiker genom tiderna.

Plats tre: Marita Ulvskog

Marita Ulvskog har som få andra moderna politiker lyckats med konststycket att göra helt fel uttalanden vid helt fel tillfällen. Men kronan på verket var när hon på ett helt mirakulöst sätt lyckades vända debatten kring data intrånget hos S, där den efter hennes istället för att handla om Fp politiska metoder kom att handla om huruvida det var rätt att jämföra Lars Lejonberg med en våldtäktsman.

Så här sa hon:

Lars Lejonborg är som en våldtäktsman som inte vill ta ansvar för sitt egna beteende utan istället skyller på offret.

Ett uttalande som lär ha fått hela socialdemokratins samlade kår av spindoctors till att rotera av en hastighet tillräckligt för att försörja en mindre ort i Småland med el under någon framtida Gudrun storm.

Plats två: Tiina Rosenberg

Jag gillar Tiina, jag gillar politiker som vågar säga vad de egentligen menar. Det betyder i och för sig inte att jag gillar Jan Björklund när han säger att han vill lägga ner komvux. Däremot kan jag uppskatta Johan Norberg när han vill lägga ut all statlig verksamhet på entreprenad. Inte för att jag håller med, men det är roligt med liberaler som vågar vara riktigt liberaler. Istället för en pensionerad medlem av prostata gerillan som påstår sig vara liberal men egentligen är ultra reaktionär.

Men vissa saker kan vi nog vara överens om. Exempelvis att uttalanden som ”kvinnor som ligger med män är könsförrädare” eller ”vi ska inte vara ett parti för borgerliga medelklasskärringar” eller varför inte ”familjen är en antifeministiskt projekt” tilltalar en väldigt liten väljarbas. För att vara noga ska jag säga att jag inte är säker på om Tiina verkligen sa det första av dessa uttalanden eller om det var något som Ebba Witt-Bratström hittade på.

Därmed kommer vi till förstaplatsen

(trumvirvel)

Plats ett: John Bouvin

Vissa av er kanske kommer ihåg denna Ny demokrat (nä inte Sverigedemokrat) som i höll talet i riksdagen om i vilka samlagspositioner samt mellan vilka typer av människor det egentligen kunde bli barn. Ett tal som sedan lär ha fått följande utskrift i riksdagens protokoll:

Det här funkar inte

(Obscen gest)

Det här funkar inte heller

(Obscen gest)

Men det här funkar

(Obscen gest)

Men höjdpunkten kom redan i valrörelsen när John inför en samlad mediakår sa att vi borde sluta ge bistånd till Afrika för att låta barnen där nere bli uppätna av lejon istället. Så här sa sedan den gode John när han i aktuellts studio fick möjlighet att utveckla vad han egentligen menat:

Förr dog två, tre ungar av olika katastrofer, exempelvis blev dom uppkäkade av något vilt djur av något slag. Många dog av svält och sjukdomar. Kvar blev två, tre stycken. Alltså fungerade det ganska bra. Och så nu med våra pengar i princip, så hjälper vi dessa, så blir det inga dödsfall. Och det blir katastrof.

Detta uttalande lyckades sänka Ny demokrati från ca 10% i valet till 6,7%.

Hoppas ni har funnit listan givande. Om ni känner att ni vill lägga till eller ändra något eller någon så är det bara att lämna en kommentar.

4 kommentarer:

Camilla sa...

Gudrun har redan varit. Nu väntar vi på resten av släkten. Förhoppningsvis klarar vi dem lite bättre så att folk slutar hänga sig och vi slutar gråta.

Heiti Ernits sa...

Hahah...riktigt bra! =)

Tony sa...

Hahaha, bra reflektion, Tomas. Håll med om att Lena Sundströms bok är suveränt kul. Har du den första upplagan, eller valupplagan?

Anonym sa...

"med valextra" ;)

/Johanna