tisdag, november 13, 2007

En festlig tillstälning

Det drar ihop sig till budgetfullmäktige i Borås och som vanligt är det en festlig tillställning som är aningen unik i sin karaktär. Exempel på saker som gör debatten unik:

* Den pågår i en evighet. Vi börjar kl 9 dag ett och håller på till 23. Sedan börjar vi tio dag två och håller på tills det är slut.

* S begär votering i alla yrkanden, lika så gör V.
Summa: ca 120 voteringar

* Debatten är dessutom filbustrarnas julafton eftersom alla får tala hur länge de vill, inklusive ersättare.

* Den verklighet som debatten är tänk att spegla befinner sig på så enormt skilda plan att man funderar på om opposition och majoritet verkligen bor i samma stad.

* En annan gamal tradition är att S anklagar oss för att inte rösta för deras yrkanden. Men denna gång ska vi faktiskt gå dem till mötes och rösta emot ordningsbetyget. Vilken skillnad det nu lär göra.

* S lägger yrkanden om vad som inte ska göras. Exempelvis att kommunen inte ska sälja Borås Miljö och Energi. Det hade vi inte tänkt och om de nu är så oroliga varför ville de då bolagisera det?

* Arvodet jag fick ut vid förra årets möte övergick tretusen kronor efter skatt. Om vi tänker oss att alla andra ledamöter kviterar ut samma summa och lägger till skatten överstiger kostnaden för bara arvoderna för mötet 450 000 kr. Förlåt med det kan inte vara bra spenderade skattekronor.

Det ska även blir spännande att se vem som vinner fullmäktiges tre inofficiella tävlingar i (1) mest tillryggalagda gångmetrar inne i fullmäktigesalen (2) vem som kan luta sig längst ut ifrån talarstolen samt (3) vem som får längst repliklista för gjort inlägg.

2 kommentarer:

Johan sa...

Ett säkert sätt att få en mängd repliker är att börja prata friskolor.

Jag fick säkert 5 stycken på det under förra budgetdebatten.

Rasmus Ling sa...

Oj! Mycket konstiga saker!

1) Att ersättarna får prata. Har jag aldrig hört nånstans, så länge de inte tjänstgör. Är det verkligen ok enligt KL?

2) Eftersom skatten går tillbaka till kommunen så är det väl schysstare att räkna nettokostnaden. Men jag tyckte det va himla mycket! I Malmö ger en heldag, d v s över 4 timmar, 600 kronor brutta. Två heldagar ger alltså ca 900 netto...

3) 120 voteringar! Men ni har väl elektroniska iaf. på en del ställen tex söderhamn så har man inte det. då hörs ljudliga suckar om man vid nåt tillfälle faktiskt vill ha röstsiffror...

4) Alla får alltid prata hur länge de vill. man kan försöka enas om annat, men om nån känner för att bryta det så är det inget nån annan kan göra, förutom ordföranden om den talande går ifrån ämnet och inte skärper sig efter tillrättavisning.

lycka till iaf! =)