måndag, november 05, 2007

N.I.M.B.Y

Alla som känner till förkortningen räcker upp en hand?

Det betyder i alla fall "not in my backyard" för er som inte visste. Idag blev jag uppringd av BT i en riktig NIMBY fråga. Ackumulatortanken!

För visst skiten är stor och framför allt hög, antagligen kommer den att vara ett lika tydligt stadsmärke som gustavsbergskranen en gång var i Göteborg. För er som inte vet så är en ackumulatortank en stor termos typ (extremt enkelt förklarat) syftet är att effektivisera fjärrvärmesystemet. Den är därför väldigt nödvändig för staden ur ett klimatperspektiv.

Nu är det så att byggandet av denna har försenats ett helt år för att de olika viljorna rörande placeringen inte kunnat enats. Och jag ska direkt erkänna att jag inte vet om den ena platsen är bättre än den andra men däremot vet jag två saker:

1. Skiten måste byggas omgående
2. Nånstans måste den stå

Den här gången är det V och S som försöker vinna poänger med att säga att placeringen är fel. När jag började i Mp Borås så var en historia där många moderater tvekade om att lägga en behandlingshem för narkomaner inom ett område där många av deras väljare bodde.

Politiker är alltså allt som oftast som folk är mest. Det kan ganska lätt se att staden behövde både ett behandlingshem och en akumulatortank, men ingen är pigg på att ha den på sin baksida.

Nä men nu är det så att nånstans måste den stå och jag tror inte att den närmsta grannen i detta fallet klagar allt för mycket.

1 kommentar:

Anonym sa...

Termosen blir 30 m högre och 7 m bredare än "skyskrapan" på Sjöbo.
Den ska innehålla 35 ooo kubikmeter varmvatten. bara vattnet i tanken kommer att väga mer än samtliga invånare i Göteborg och Borås kommuner. Det värsta är att det alternativ vi velat få utrett under ett års tid har man konsekvent undvikit att utreda, istället har man presenterat ett antal alternativ som redan på förhand var olämpliga.
Varför? Fanns det en risk att vårt alternativ skulle passat väl så bra som det Borås Energi redan bestämt sig för?

Vi vill ha en ackumulatortank, men placerad så den inte fördärvar livsmiljön för en mängd kommuninvånare. Svårare än så är det inte.

/Lennart Andreasson ( v )