söndag, november 04, 2007

Var det respektlösheten för lagen som var det nya?

Vi som ett av "vänsterpartierna" som Gustav von Essen skulle ha sagt har länge funderat över är vad som var så nytt med de nya moderaterna. Det var visserligen en del nytt i retoriken, och visst var det kanske en nyhet att de helt plötsligt inte vill avskaffa arbetsrätten. Men annars var det inte så mycket nytt under solen. Och något nytt arbetarparti kan det ju inte gärna finnas eftersom det inte finns nått gammalt, däremot ett arbetareparti som man bitvis kan bli väldigt trött på.

Men precis som journalister idag konstaterat var det inte de gamla erfarna moderaterna som rekryterades för att se till att sätta allians regeringen på tronen. Utan istället rekryterades media fokuserade, kvicka, snabbtänkte och utspelsfokuserade individer, gärna från media eller reklambranschen. Detta var nog smart men de glömde den kanske viktigaste lärdomen. De som tar ett parti fram till regeringsmakten är inte per automatik bäst satta att leda den.

För med sig verkar de även ha tagit med sig åsikten att pga att staten gör fel när den lägger omoraliska skatter på medborgarna är det även rätt att kringgå skatten. Att vissa skatter är omoraliska delar nog både nya och gamla moderater, men detta anlag för civilolydnad (eller mygel) var enligt mig omöjlig för gammal moderaterna. Orsaken till detta är respekten för lagen, en viktig beståndsdel i den konservativa ideologin men inte i den liberala (om vi undantar äganderätt).

Robin Nyhlén ny Muf ordförande i Borås samanfattar det bra i sin intervju när han försvarar sina fuskande kollegor i en intervju i radio sjuhärad.

Men å andra sidan, låt den som är fri från skuld kasta första stenen. Själv har även jag fått bakläxa på gjorda avdrag samt blivit inkrävd pengar från CSN. Men jag har inte gjort någon av dessa olagligheter/regelbrott medvetet. Att man betalar städhjälpen svart måste faktiskt vara något som man är medveten om, eller?

3 kommentarer:

Robin Nylén sa...

Måste upplysa om två tydliga sakfel:
1. Jag är endast ordförande för MUF-Borås, där jag förvisso är nyvald på posten (efterträdde Niclas Larsson). Malin är fortfarande distriktsordförande för Södra Älvsborg.

2. Jag försvarade inte mina partikollegors skattemisstag, däremot förde jag ett resonemang kring vårt orimliga skattesystemet. Men att det rättfärdigar någon att fuska finns inte på kartan.

Josh sa...

Ditt första påpekande har jag nu rättat till. Om det andra kan jag bara säga att det inte var så det lät i radio.

Välkommen till Borås by the way...

Josh sa...

För övrigt vore det roligt om bara någon endaste moderaterna kunde bryta sig ur pudelkollonin och faktiskt erkänna att det tycker att många skatter är åt helvete och tycka att de gjorde helt rätt som fuskade.

Då kanske det kunde bli en riktig debatt!