onsdag, oktober 14, 2009

Fel av Lunds universitet att kvotera män

DN Debatt skriver idag centrum för rättvisa att de anmäler Lunds universitet för könsdiskriminering. Anledningen till detta är att de valt att kvotera in män till platser på psykologiprogrammet.

Nu delar jag inte alls centrum för rättvisa hat mot kvotering och jag delar även deras vision om ett samhälle där personer väljs till uppdrag och positioner baserat på meriter och inte på kön eller annat dumt. Däremot tror jag att kvotering kan vara det enda sättet att komma åt gamla ingrodda strukturer som gör att män premierar varandra. Kvoteringen är dock inget självändamål inte heller är den absoluta könsfördelningen 50/50 något självändamål. Alltså finns det heller ingen anledning att kvotera in män vilket Lunds universitet har valt att göra.

Statistiken visar att kvinnor har bättre betyg, generellt sätt, än män. Trots detta är det fortfarande en övervikt av manliga forskare. Bilden går igen inom andra områden, kvinnor vinner i kvalifikationer män vinner i karriärklättring. Så fort urvalsstrukturerna blir otydliga så premieras männen.

Jag har inga illusioner om att vi kommer någonsin att få personer att välja varandra till uppdrag eller positioner enbart på formella meriter. Det är så många andra faktorer som påverkar. Kan vi bara enas om att en av dem inte ska vara kön.

, ,

2 kommentarer:

Carl Högfeldt sa...

Jag har bara sett statistik på att Kvinnor har bättre gymnasie- och grundskolebetyg än män, finns det statistik som visar att detsamma gäller på högskolan?

Anonym sa...

När män får högre lön så är det diskriminering och "manliga strukturer" och har inte med prestation att göra. När kvinnor får högre betyg så är det bara prestation och inte ett bevis på systemfel och "kvinnliga strukturer".

Varför är det omöjligt att diskriminera män?