lördag, april 29, 2006

Första mötet

Idag har jag varit på mitt första möte med Gröna Studenters centrala arbetsgrupp. Jag undrar om jag kommer härifrån utan att en viss kassör kommer att slå ihjäl mig. Jag tror att antalet gånger hon hittinttills har hotat mig till livet är 6 gånger. Och då har vi bara kommit halvvägs in på mötet.

Måste dock förtälja en skvaller om samma kassör. Det är nämnligen så att denna kassör just nu finns avbildad på en pappfigur i skala 1:1 på kansliet i Stockholm. Undra hur mycket kommentarer hon kommer att få höra om denna från och med nu och framåt.

Ännu ett fantastiskt skvaller btw, Gu stockholm har fått patent på ett av partiets mest använda slogans. Och kan nu teoretiskt sätt stämma partiet.

På allmän begäran

Ett av gröna studenters språkrör kräver att walking on sunshine och inget med Carola Häggkvist ska spelas. Rycktet går dock om att Lars Ångström har önskat Wet Wet Wet för att hedra minet av hans favorit båt.

fredag, april 28, 2006

BTW

Anders Wallner som är en mycket fin och trevlig kille var med på Råm. Han gjorde många kloka inlägg från talar stolen.

Det bästa med mig är att jag är så jävla ödmjuk!

Då är det väl hög tid att jag svarar på de kommentarer som herr Schmidt har lämnat i min gästbok.

1. Var bra att sammarbetet med Inge går bra. En bra samarbete bottnar ofta i att man är stark och trygg i sin ideologiska grund och därifrån kan träffa kompromisser som gynnar båda parter.

2. Varför är det korkat av Fp att diskutera miljöfrågor?

Jo, därför att ni inte har någon trovärdighet i dessa frågor. När SOM gör undersökningar om hur väljarna rankar partierna i olika frågor så har folkpartiet marginelt bättre miljöpolitik än moderaterna enligt väljarna i allmänhet. Slutsattsen är alltså att folkpartietsväljare röstar inte på folkpartiet för att de har bra miljöpolitik. När man som folkpartist debatterar miljöfrågor så hjälper man också upp dessa frågor som viktiga för väljarna. Och om en större del av väljarna väljer utifrån miljöfrågor, så kommer fler väljare att välja oss.

Att skaffa sig en trovärdig politik i en fråga tar flera år. Det är en långsamprocess där man måste profilera en fråga under lång tid.

3. Varför är Fp:s miljöpolitik dålig?

För att ni vill bygga ut kärnkraften. Trots att brytningen av Uran dödar tusentals människor varje år i de länder där man bryter Uran. Trots att avfallet måste förvaras till efter nästa istid innan det blir säkert. Trots att det idag är vi skattebetalare som får betala för de försäkringskostnader som kärnkraftverken har samt för den ökade bevakningen som nu "måste" ske efter 911.

För att ni som medlemmar i balongalliansen vill ta bort var enda miljöförbättrande skatteåtgärd som Mp fått igenom under de senaste 8 åren.

4. Jag jämförde varken dig Per eller ert parti med Idi Amin. Jag jämförde ditt partis trovärdighet med den gode Idis, i två olika frågor.

Till sist Per en allmän rekomendation.

Det finns vissa saker man inte säger om sig själv. Rubriken hänvisar just till en sådan fras. Att säga "jag har trots allt självdistans" känns inte heller helt klockrent.

onsdag, april 26, 2006

Musikelitism?

När det stod klart för rikspersoner att vi skulle ha ett coverband på kongressfesten så fick jag i uppdrag att bedömma deras kvalité utifrån en inspelad skiva. Jag fick även vid sidan om uppdraget från K Talltorp att skriva ner en lista på låtar som de INTE får spela under sitt framförande.

Här är den:

1. Kungensman, Björn Afseliuz
2. Alice, Smoky (ni vet who the fuck is alice")
3. Vad som helst med Toto
4. Keep on rocking in the free world, Niel Young.
5. 6345789, Cropper
6. Livet är en fest, nationalteatern.
7. Sweet home alabama, lynard skynard
8. Country roats, okänd.
9. Vad som helst där George Michael var inbalandad.
10. Ingen gylene tider
11. Absolut inte Tomas Ledin.

Om ni vill kan ni få komma med mer förslag på tillägg till listan.

Vuxna människor?

Sitter hemma hos olof och har druckit en relativt stor mängd öl. Har precis studerat kvällens fotboll, vilket var trevligt så här i goda vänners lag.

Anledningen till att jag är i Växjö är att vi hade studieresa idag med min fantastiska nämnd, till kalmar och växjö. Så jag skippade midagen för att ta mig hem och umgås med människor som jag faktiskt vill träffa.

Överhuvudtaget måste jag uttrycka min klara förvåning att vuxna och stadgade människor kan regregera på detta sättet så fort de lämnar sitt egna givna vardagslunks universum. Jag tror aldrig jag blivit utsatt för så mycket plumpa skämt och tramsiga politiska påhopp under en och samma afton.

Och då var jag som sagt inte ens med på kvällens middag.

tisdag, april 25, 2006

Alla argument är bra utom de dålig

Fick i helgen höra en historia från Göteborgs kommunfullmäktige. Göran Johansson hade försvarat att S helt plötsligt röstade med borgarna i ett ärende, trots att man stött förslaget i kommunstyrelsen, med följande motivering:

"jag var ju på semester förra veckan"

tack per schmidt

För att du har börjat debattera miljöfrågor i BT. Med tanke på att du och ditt parti har ungefär lika hög trovärdighet i dessa frågor som Idi Amin hade i frågan om mänskligarättigheter så lovar jag att vi sopar banan med er.

Miljöfrågorna har verkligen börjat ta plats i debatten, det känns väldigt positivt.

måndag, april 24, 2006

Ett lyckat RÅM

Hemma igen...

Tyvärr lyckades jag inte uppdatera er mer under själva tillställningen, men jag fick aldrig tag i datorn någon mer gång.

Helhets intrycket var dock att jag tyckte det blev ett väldigt lyckat RÅM.

För det första för att flera av de viktiga organisatoriska förändringar som förbudsstyrelsen hade föreslagit gick igenom. För det andra valdes en bra förbudsstyrelse, framför allt känns det stabilt att Parasto kom in i FS och därmed även fick en platform inom förbudet att arbeta utifrån. För det tredje var det mindre flum och myshögsstämpel på det här årsmötet, något som ett tråkigt super realo som jag själv uppskattar.

Topprycktet från årsmötet är annars att Johan plus toppriksdagskandidater Max Andersson från Göteborg lyckades gå vilse i Vadstena i en och en helv timme utan att hitta hem. Med tanker på vadstena innerstad ganska begränsade yta är det otroligt imponerande.

På onsdag och torsdag ska jag och min kära gatunämnd åka på studiebesök - till Växjö.

Hurra!

I sann populistisk anda erbjöd jag mig att sova hemma hos mina föräldrar istället för på hotel. Borde kanske skriva en insändare om saker och tala om min egna förträfflighet.

lördag, april 22, 2006

Live update

Befinner mig på Grön Ungdoms Riksårsmöte i vadstena och här går det hett till kan jag lova. Just nu står förbudssekreterare Anneli Ranama brevid mig och försöker leda massorna i någon slags röra-på-sig-genom-att-hoppa-upp-och-ned lek.

Tre största överraskningarna från dagen:

1. Verksamhetsplanen gick igenom utan ändringar.

2. Budgeten gick igenom utan ändringar.

3. Jag fick applåder efter att ha stått i talarstolen.

Snart kommer de olika valresultaten att redovisas.

To be continued...

torsdag, april 20, 2006

Gud finns!

Och idag har han sannerligt visat sig från sitt vänligaste sida.

Jag fick för en tid sedan i uppdrag att hjälpa till med att ordna ett möte åt min chef i Mellerud. Dock lyckades jag, otroligt slarvigt för övrigt, att glömma att skriva in tid för mötet i annonsen. Så jag kan ju inte säga att jag hade allt för höga förhoppningar om att mötet skulle gå allt för lysanade idag.

Men...

Klockan 20.30 ringde min chef och var på ett lysande humör. Mötet hade gått lysande och tack vare detta möte kommer det nu att bli en kommunallista i Mellerud. Och jag slapp undan med något som jag höll på att klanta till ordentligt.

Tack för det!

Två saker till som gör att jag känner att hoppet för mänskligheten ökar.

1. Mötet idag ordnades i samarbete med en pensionerad flygkapten vid namn von Corsvant och en annan äldre herre vid namn Börje. Herr von Corsvant är precis lika adlig som namnet visar på. Om en pensionerad adlig flygkapten kan bli miljöpartist då kan alla bli miljöpartister.

2. Dessa två herrar kommer från helt olika bakgrund. Börje är nämnligen uppvuxen på söder i stockholm, och som han säger med egna ord, uppvuxen bland stockholms trasproletareat. Och om dessa två herrar kan finna varann så kan nog alla människor finna varann.

Nu sitter jag och J och lyssnar på fullmäktige debatten på radio. Fru Kjönsberg är riktigt igång. Upp till Kamp!

Konsten att trivas med sitt jobb

Jag hoppas att ni ursäktar mig kära läsare att jag varit dålig på att skriva på det senaste, men det har faktiskt varit svårt att hitta tillfällena. Har ofta hela tiden varit på väg någonstans vilket gör att det blir svårt att samla tankarna. Men på tåget mellan Herrljunga och Töreboda är det svårt att inte bli filosofisk.

För visst har det hänt saker vilka förtjänar att berättas alt filosoferas över.

På det rent politiska planet så kan jag förtälja att jag blivit förärad ett till kommunpolitiskt uppdrag. I Brämhults stadsdelsnämnd, som jag inte ens bor i. Anledningen till att jag fått denna församling på halsen är att vi har en mycket osamarbetsvillig moderat nämndordförande, som tydligen tycker det är helt ok att strunta i politiska beslut tagna i fullmäktige. Vi har bara ersättarplats där så det är frågan om ett rent bevakningsuppdrag.

Annars är det väl vårbudgeten som varit det stora heta ämnet. Några klart gröna avtryck lyckades vi trots allt göra även på denna budget. Framför allt skatten på förbränning av sopor samt flygskatten känns helt klar positiva.

Skatten på sopförbränning är dessutom kanske spännande ur ett lokalt perspektiv. Här i Borås har vi nämligen en anläggning som är klart överdimensionerad för våra egna behov. För att anläggningen ska köras på full kapacitet så behöver vi förbränna ungefär dubbelt så mycket sopor som vi i Borås producerar. Vilket gör att vi måste köpa sopor från andra ställen i landet. Vi i Miljöpartiet var det enda parti som var emot denna kapacitetsutbyggnaden när den genomfördes för ett antal år sedan.

Nu har det fattats två beslut på kort tid som verkar kunna få stor inverkan på dessa verksamheter, dels har vi den ovan nämnda skatten men nu idag hörde jag att vi och borgarna på riksplanet har gått samman om att försvåra handeln med sopor. Tydligen har borgarna här lokalt, som tänkt sig att denna fina anläggning skulle bli en ekonomisk tillgång, fått mottaga en riktig kompispassning från sina kollegor nationellt.

På jobbet känns det dock drygare och drygare. Jag trivs inte riktigt med den roll jag har just nu. Jag ansvarar för ett allt för stort geografiskt område och det är allt för mycket människor som tycker saker som rör mitt jobb för att jag ska känna mig nöjd. Sedan är det för mycket kanslijobb och för lite utåtriktad verksamhet, samtidigt som jag omöjligt kan genomföra de utåtriktade aktiviteterna på egen hand,

Min plan var helt klart att jag skulle ta över jobbet efter vår kanslist när han slutar och göra det mer till en ombudsmanna tjänst, men just nu känns det som det kvittar om jag får jobbet eller inte. Men visst vore det fint med en stabil inkomst och visst tror jag att jag skulle kunna göra mycket nytta. Det skulle även öka möjligheterna för mig och J att planera en framtid tillsammans. Men jag måste trivas och det gör jag inte just nu, hoppas det vänder.

Jag fick in min ansökan till högskolan föresten, tänkte jag skulle ge mig på en av mina ouppklarade tentor genom att göra om kursen i statistik. Men det blir först efter valet. Just nu måste jag erkänna att jag önskade att det var imorgon…

Föresten, nu höll jag ju på att glömma det roligaste, nu ska jag förtälja er om hur det kan gå till i en Miljöpartistisk regionalavdelning någonstans i vårt avlånga land.

På ett möte ganska nyligen så var en medlem närvarande vars mentala hälsa kan ifrågasättas. Han brukar ringa mig ibland och grymta i luren några minuter innan jag tappar tålamodet och säger att jag inte har tid att prata med honom längre. Nåja, denna gång hade mannen ifråga ilsknat till för att ordförande på mötet inte gett honom ordet så han hade helt sonika tagit ordförandes nycklar och kastat in i en låst brevlåda i lokalen. Eftersom mötet var på kvällstid fanns det ingen som kunde hjälpa honom med att få nycklarna tillbaka.

Konsekvensen blev att ordförande fick tigga skjuts hem till sig själv, en resa på ca 8 mil, av en partikamrat. Ta sig hem till sin mor för att hämta extra nycklarna till sin lägenhet. Sedan gå upp på morgonen dagen efter, hyra en bil och åka de 8 milen för att hämta sin nyklar när personalen återkommit. Så kul kan det vara att vara miljöpartist.

I töreboda ska jag få äran att träffa våran Eu-parlamentariker, Carl Schlyter, det är en kul prick så det ska bli riktigt trevligt.

tisdag, april 18, 2006

Fet med häng på skövde central

Det är inte min dag i dag. Eftersom damen som jag räknade med skulle transportera mig från dagens möte till Vara hade trasig bil så sitter jag nu på skövde central och väntar på ett x2000 till göteborg för att sedan kunna åka till Borås. Där jag inte kommer att vara fören kl 1. Och det kommer att dröja ända till typ 2 innan jag kan få sova.

Det blir nog sovmorgon imorgon...

(S)vt!

Måste bara väcka uppmärksamhet på en av världen bästa (eller sämsta) rubriksättningar. "Nyheten" om att oppositionen tycker att det saknas jobb åtgärder i majoritetens vårbudget rubriksattes på Svt hemsida med rubriken "oppositionen saknar jobbåtgärder".

Snyggt syftningsfel.

Konsten att vakna på fel sida

För första gången sov jag riktigt dåligt i J säng. Brukar annars sova som en stock men i natt låg jag tydligen och vred och vände på mig. Jag har svaga minnen över att jag drömt konstiga saker men jag kan inte minas vad. Konsekvensen är i alla fall att jag är på riktigt dåligt humör. Jag antar att ni alla haft såna dagar när allt känns åt helevete. Längtar bara tillbaka till denna säng som jag dock kommer att få vänta ända till onsdag innan jag får sova i igen.

Annars har helgen varit lugn och gått i en lättjan och glädjens tecken.

Det började med att jag spenderade fredag och lördag hemma hos min familj i sommarstugan i Ronneby. Två dagar med klar fokus på mat och framför allt intagande av mat.

På söndag var det så dags att åka på middag hem till svärmor. Alltid lika nervöst, men jag tror det gick bra. Hade till och med köpt blomma.

Ska snart gå till Johan och tvinga denne att laga lunch åt mig. Kom och tänka på en skämt jag såg någon gång på Tv där man dissade SVT:s kunskapskanalen. Skämtet var

"5 % av tittarna består av en kvinna i alingsås som inte vet hur man byter kanal"

Just nu önskar jag att det fanns en kvinna i alingsås som endast ägnade dagarna åt att titta på kunskapskanalen.

fredag, april 14, 2006

Ang sommartorsdagarna

Om någon skulle undra varför ungdomar längtar bort i från Borås så är det bara att studera Sommartorsdagarnas program inför året.

http://www.mittiboras.se/Default.aspx?PageId=996

Pinsamt är det enda rätta ordet.

Det börjar ännu tidigare

Nämnligen med definitioner.

Jag har nu fått en rad kommentarer rörande mina inlägg och åsikter om hur ord som klass och arbetare används av personer (som jag många gånger tycker mycket om dock) på den politiska vänsterkanten. Vad det handlar om, vilket jag även försökt förklara, är att jag tycker att man använder begreppen på ett sätt som gör att man ena stunden menar en sak och i den andra något annat. För att ytterligare reda ut den fråga så börjar jag med en trevlig liten ordlista för att tala om vad i alla fall jag menar:

Arbetare = Person som utför arbete.
Proletär = Person som utför arbete mot ekonomisk ersättning utan att äga produktionsmedlen.
Kapitalist = Person som skapar vinst (av eget eller andras arbete) genom att erbjuda en vara eller en tjänst till ett högre pris än vad varan eller tjänstens olika komponenters värde (sk mervärde).
Socialgrupp 1,2 och 3 = definierar vilken socialgrupp man tillhör baserat på månadlig inkomst.
Underklass = socialgrupp 1
Medelklass = socialgrupp 2
Överklass = socialgrupp 3
Arbetarklass = ja, just det vad menas egentligen.

Vad är då problemet?

Jag ska strax övergå till att problematisera mina definitioner men först vill jag påpeka att en av den moderna samhällsvetenskapliga forskningens absoluta grundkrav är just begreppsexklusivitet. Eller som Mikael Giljam (professor i statsvetenskap i Göteborg) sa det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

En arbetare är, i min värld, en person som utför ett arbete, oavsett sort och typ. Redan här tror jag vissa skulle reagera och säga att ordet arbetare borde stå i motsatt mot tjänsteman eller ämbetsman. Ok, det kan jag köpa men under förutsättning att du som tycker detta går med på att arbetare då endast avser dem som utför kroppsarbete. Jag tror du kommer att fina den definitionen lite problematisk längre fram.

Begreppet proletär är spännande. Definitionen enligt Marx är en person som mot arbete för lön men som inte äger sina egna produktionsmedel och därmed inte tillgodo gör sig vinsten på det egna arbetet.

Mot proletärerna står kapitalisten, som genom att han äger produktionsmedlen även kan tillgodogöra sig vinsterna av andras eller i, ibland, sitt egna arbete.

Om man som socialist säger sig vilja kämpa för proletärernas rätt så förstår jag vad man menar. Man vill i vissa fall att de som är proletärer ska ha drägliga löner och bra arbetsvillkor, det håller jag med om.

Men här börjar begreppsproblematiken.

Om det är arbetarna som vänstern vill kämpa för så tycker jag man har svikit rejält. För hur kan man ha tillåtit en situation att uppstå där ett vårdbiträde tjänar 16 000 och en person som gör sin första dag på järnvägen kan fån ut 22 000kr?
Det är fan inte sunt någonstans. Då talar vi dessutom i en kommunal verksamhet, där man borde kunna reglera lönerna relativt enkelt om den politiska viljan fans. Jag förstår absolut de kommunalanslutna som inte längre vill tåga med i första maj demonstrationerna.

Där för kan inte jag säga att jag vill kämpa för arbetarna. För jag tycker att en stor grupp av arbetarna borde vara ganska nöjda och därför säger jag hellre att jag vill höja lönerna för dem som tjänar sämst och att höja golven i våra socialförsäkringssystem samt höja studiemedlen.

Vidare är det ju komiskt att de som då tjänar minst idag, dvs vårdpersonal i kommunal sektor, är det enda som enligt en socialistisk definition har kontroll över de egna produktionsmedlen eftersom de har samhället som arbetsgivare och därmed inte kan de inte heller vara proletärer.

Inte heller begreppet kapitalist är helt oproblematiskt, eftersom en grävmaskinist mycket väl kan vara kapitalist precis som herr Wallenberg. Skillnaden är att grävmaskinisten, dock måste vara egen företagare med aktiebolag, profiterar på sitt egna arbete medan herr Wallenberg profiterar på andras arbete. Med kapitalister är de båda två.

Socialgrupper vs klass

Socialgrupper känns betydligt mer bekvämt för mig att prata om. Det innehåller en enkel definition baserat på vilken månads inkomst man har. Även om man kan diskutera gränserna så skulle jag säga att socialgrupp 1 är personer som får ut mindre än 12 000 i månaden, socialgrupp 2 blir mellan 12 000 och 20 000, och socialgrupp 3 allt däröver. Som sagt gränserna är lite ad hoc men jag tycker de är ganska rimliga. Min solidaritet ligger hos socialgrupp 1.

Klassbegreppen är svåra. Jag skulle, om jag ska ta dem i min mun, sätta likhetstecken med de ovan nämnda, att underklass blir socialgrupp 1. För visst har vi, om vi tittar på människors ekonomiska och sociala situation ett klassamhälle i dagens Sverige. Med en ny underklass bestående av personer som står utanför arbetsmarknaden och på många sätt utanför samhället över huvudtaget. De klassiska arbetarna däremot, exempelvis industrifackets medlemmar, är idag medelklass. De tillhör definitivt socialgrupp två. Vissa hantverkare skulle till och med kunna hamna ännu högre upp.

Om vi definierar klasserna på detta sätt kan vi dessutom mäta dem, vi kan tala om dem i forskningsrapporter och liknande. Och det blir enkelt att som politiker kommunicera vad man menar.

Men vad är arbetarklass?

Att påstå att det finns en homogen grupp av arbetare som utgör en enskild klass i samhället idag är en lögn. Den gruppen finns inte, därmed finns det inte heller någon arbetarklass. Arbetarklassen dog under Tage Elander och det ska han ha fett med creed för, men i dagens samhälle är talet om arbetarklass inte särkilt relevant, tycker jag.

Därför

Som jag sagt flera gånger, jag drivs av en solidaritetstanke, en omtanke om den svaga individen i samhället. Denna tanke är min grundideologi och den tänker jag inte lämna, men inte heller tänker jag ställa mig och sjunga internationalen på torget i Borås tillsammans med ett parti var högsta företrädare jag anser sviker de ideal som de säger sig kämpa för.

Om det ska ta så här lång tid att förklara varför jag inte gillar ordet arbetarklass hur lång tid kommer det då inte att ta och förklara varför jag inte är socialist?

onsdag, april 12, 2006

RIOT!

Spännande!

Fick just ett samtal från våra glada aktivister som idag kl 15.30 ställt sig utanför willys för att dela ut flygblad som uppmanade till köp av kravmärkta ägg. Då hade tydligen affären kört iväg dem och sedan hade samma sak hänt på ICA city.

Men mest spännande var att BT kom och hade tänkt sig att ta en bild och skriva något små mysigt söndagsrepotage om engagerade ungdomar. Istället blir det nu något om att affärer inte vill att man ska uppmana till köp av kravmärkta varor.

Jag ser fram emot morgondagen BT i alla fall.

opinionen blir min död

Idag kom en ny opinionundersökning, ända sedan jag började på detta jobbet har sådana givit mig magsår. Men idag fick vi 5,2 och det räcker för att göra hela min dag.

J var dock inte lika lycklig (S 35,8).

tisdag, april 11, 2006

En vacker dag i Borås

Idag var första dagen i Borås när man kunde ta av sig vinterjackan utan att frysa röven av sig på en sekund. Fantastiskt väder, helt underbart, jag och J åt lunch och myste på en parkbänk. Nu ska jag snart rymma från jobbet hem till henne och stänga av all form av mobila kommunikationer.

Jag ägnade en timme åt att dela ut GS material på Borås högskola. Jag skojade med Johan och sa att det antagligen skulle anses som populistiskt hos vissa i partiet att faktiskt gå ut och träffa väljare. Sen kom Lise och räddade mig från denna pinsamma situation, jag måste verkligen jobba på att prata med folk. Jag är inte speciellt folklig, det kanske märks här också. Jag misstänker att vissa resonemang här är lite långsökta.

Nu står det folk bakom mig och tjatar om någon intern partiskandal som, naturligtivs, är helt taget ur luften.

Jag ska gå förbi biblan på vägen hem för att se om de har någon kurs katalog från Göteborgs universitet så jag kan söka något annat än det "goda samtalet".

PS

Trevligt att Prodi kanske vinner tillsist i alla fall.

måndag, april 10, 2006

Några kvällsreflektioner

Sitter och väntar på bussen hem hos Johan, känner mig lite lurad över det italienska valet. Hade hoppats att bli av med herr Berlusconi, inte för att skillnaderna i politik lär bli dramatiska men ändå.

Jag måste försöka ta i att söka till högskolan nästa termin. Satt och tittar i Borås kurskatalog för att hitta en mindre kurs, typ 10 poäng, i genus vetenskap eller något liknande att läsa nästa i termin. Det fanns ingen sådan kurs, däremot fanns följande kurser att välja på:

1. Sjuhäradsbygdens kulturhistoria 10p
2. Det goda samtalet 10p
3. Företagande för tillväxt 5p

Tunga ämnen allihopa, helt klart.

Nu spelar johan Håkan Hellström, vilket gör mig lite gladare. Snart går bussen.

Och så var det dags att komma ut...

Nu är det droppat, samtliga relevanta personer i min närhet, förutom min egna partigrupp och min mamma och mormor, är informerade vilket gör att jag känner mig fri att skriva även här. Men som vissa läsare gissat och andra vetat så är jag nummera återigen en stadgad man och jättekär faktiskt.

Däremot vet jag inte i vilken utsträckning som jag kommer att tala så mycket om henne här. I alla fall önskar hon inte delta med namn så därför kommer hon att kallas för J eftersom det är denna bokstav som hennes namn börjar med, detta betyder att Johan i framtiden här kommer att få heta Johan och inget annat. Hon är sosse med det kan ni få veta (därav relevansen att informera partigruppen).

Så nu vet ni det....

Politik ja, det är ju just det som den här bloggen ska handla om.

Veckan som gicks fem största stämningshöjare...

1. Alla sosse skandalar - hur mycket dålig press går det att få på en vecka egentligen.
2. Lars Wohlins avhopp till KD, om man lämnar Junilistan för att stå sist på en kd riksdagslista så måste man vara ganska bra desperat.
3. Att jag blev invald i Gröna Studenters Centrala arbetsgrupp med en röst mindre än Cissi Engström (dvs näst mest röster av alla).
4. Alla timmar med J.
5. Att min vän olof (också sosse) är uthängd på Rockpartys hemsida.

Snart är det dags att kommentera det italienska valet.

söndag, april 09, 2006

Den som har mest uppdrag när man dör vinner!

Jahopp då har man fått ett uppdrag till. Som ledamot i gröna studenters centrala arbetsgrupp. Härligt namn försten, centrala arbetsgruppen, känns lite så där härligt nostalgiskt stalinistiskt. Men trevligt ska det bli, och framför allt så är det mitt första uppdrag för Mp på riksnivå. Även om jag säkert mest kommer att syssla med internt organisatoriskt arbete så är det en utmärkt platform för att prata politik utifrån som naturligtvis måste utnyttjas här på lokalplanet. Och studentfrågorna är viktiga. Miljöpartiet är det enda politiska parti i Sverige som driver frågan om höjt studiebidrag i valet.

Jag har förövrigt börjat fundera ganska mycket på senaste. Över hur framtiden efter valet ska bli. Jag tror jag börjar få klarhet i vad det är jag vill göra, men jag vet inte om det kommer att kunna genomföras. Vi får se efter valet om det är dags att bli politruk på riktigt.

Annars väntar jag just nu mest på att tiden ska gå och klockan ska bli åtta och jag ska få gå på nästa planerade möte.

torsdag, april 06, 2006

Inga fler religiösa friskolor i Borås

Idag finns det en artikel i BT rörande startadet av en religös friskola. Tyvärr kan vi ju inte lova att det inte blir något av detta. Men jag lovar att Mp Borås, som brukar attackeras från vänster i denna frågan, kommer att göra vad man kan för att denna skola aldrig ska bli verklighet. Det räcker så väldigt bra med den vi har. Faktum är att det kommer att finnas en väldigt tydlig skrivning kring detta i vårt nya kommunala handlingsprogram.

Anledningen till att jag inte kan lova att det inte blir något av detta beror på att vi inte äger frågan. Vi kan bara rekomendera avslag eller bifall från kommunen, men skolverket beslutar. Detta faktum kan ju tyckas lite märkligt men fullt nödvändigt för att det ska bli några friskolor överhuvudtaget. Eller hur många friskolor tror vi hade haft i Socialdemokratiskt styrda kommuner om beslutet inte legat hos en statlig myndighet? Min gissning är antalet skulle vara litet.

Idag övervakades min frukost av två stora ordförande samt en person vars fantastiskhet inte kan överskattas.

onsdag, april 05, 2006

Skillnaden mellan de förtroendevalda och deras slav

Jag är slaven bara så ni vet.

Jag sitter och skriver på någon form av slutvariant av vårat kommunala handlingsprogram. Vilket känns supernice, faktiskt. Jag känner att detta program troligen måste vara det bästa kommunala handlingsprogram i hela landet. Typ hundra stycken skitbra ideér om hur Borås stad ska kunna förbättras. Som en lagom lönfet fotbollspersonlighet skulle ha sagt.

"Det känns trygt. Det tar vi med oss."

Enda problemet är att inte alla har skrivit sina texter. Så helt färdigt blir det inte i alla fall. Grejen är att man inte kan skylla på de ideelt engagerade, de är ju trots allt bara ideela.

Gårdagskvällen blev riktigt trevlig. Den började med inmundigandet av bacon och korv och slutade på andra sidan skånska gränsen...

tisdag, april 04, 2006

Stället i mitt hjärta

Öxnered!

Sitter på väg hem från regionfullmäktigegruppens förmöte och efterföljande middag och uppesittare kväll. Vi stannar till på Öxnered station, tänk att jag faktiskt har jobbat här i nästan tre månader, det känns helt ofattbart idag. För er som inte känner till Öxnered så kan jag upplysa er om att det är en av de orter som finns till idag p.g.a. att man under mitten av 1800-talet på vissa håll trodde att det här med järnväg bara var en fluga. Öxnered var länge Vänersborgs järnvägsstation eftersom kommungubbarna i Vänersborg inte ville ha massa fulla rallare inne i sin fina stad så var man emot att dra järnvägen genom staden. I Växjö var det likadant, där gick man miste om södra stambanan för att man tyckte det verkade jobbigt att härbärgera de som byggde järnvägen. Tillsammans med idén om att bygga ett kärnkraftverk på stortorget i Växjö så är nog detta i efterhand den sämsta idén som kommits på i min hemstad. Skillnaden var att denna röstades igenom, det gjorde inte kärnkraftverket. Och ja, naturligtvis var det Folkpartist som lade förslaget.

Jag ska få besök idag. Det har inte hör inte till vanligheterna så det ska bli trevligt.

På spaning efter en helg som flytt

Igår sändes så dokumentären om Miljöpartiet med den fantastiska titeln ”Fundamentalisterna”. Det är svårt tror jag att försöka kommentera det hela på ett utifrån perspektiv när man känner hälften av alla deltagarna. Att framställa Karin Jansson som en helt verklighetsfrämmande rå-fundis är helt enkelt inte sant. Det finns en anledning till att Karin sitter i Partistyrelsen och det är för att hon både har visioner men även kan tänka i realpolitiska former. Jag vill också försvara visionen om medborgarlön även om jag vet att det är en fråga som, det heter på politiker språk, är väldigt svår att kommunicera. Eftersom vi inte vet själva vad vi vill, hur ska vi då kunna tala om det för någon.

Men absolut roligast är nog att det sitter ett väldigt surt f.d. språkrör i Grön Ungdom någonstans i Lund som inte ens fick vara med på bild. Till det har vi bara en sak att säga:

Tuf shit!

Men som den mediahora man är så blev man ju lite sur att man själv inte var med på bild. Men i det stora hela var nog det att föredra.

Det har varit mycket jämställdhet på tapeten på senaste efter Claes Borgströms utspel om att vi borde bojkotta fotbolls VM eftersom det i Tyskland är tillåtet med prostitution. Jag tycker i och för sig inte att vi ska bojkotta VM, men som utspel är det fantastiskt. Eftersom det för upp en mycket viktig diskussion till ytan. Jag själv flera gånger, hört människor som jag annars skulle säga vara vid sunda vätskor, inta en vacklande hållning till prostitution, där man menar att man skulle ha statliga bordeller främst för de personer som inte kan få sex på annat sätt. Tyvärr kan jag bara säga, att få ha sex är ingen mänskligrättighet (precis som det inte är en mänskligrättighet att få köra bil) men att slippa utsättas för förtryck är det. Därför kan inte prostitution accepteras, någonsin.

Mot argumentet mot detta brukar alltid vara ungefär följande:

”Men om den person frivilligt vill sälja sin kropp så måste vederbörande väl ha rätt till det”

Resonemanget är hypotetiskt, men eftersom jag själv brukar argumentera utifrån ett rättighetsperspektiv när det gäller moral filosofi så är det svårt att inte hålla med. Jag tycker även att det bör vara en människas fulla rätt att ta sitt egna liv. Det betyder inte att jag tycker att man ska göra det eller att det är särskilt sympatiskt mot omgivningen. Men lika fullt tycker jag att det är den enskildes rättighet att göra det.

Problemet är bara att det inte går att applicera rättighetsfilosofi som praktiskt politik när det gäller prostitution eftersom, som jag sa ovan, resonemanget är hypotetiskt. Det är inte så verkligheten ser ut, minst hälften av alla som prostituerar sig gör det för att försörja sitt drogberoende och den andra hälften gör det för att de är tvingade till det. Det är verkligheten det är den vi måste arbeta emot. Jag misstänker att de statliga bordellerna skulle ha svårt med att rekrytera arbetskraft och jag tror inte ens ett mastersprogram på högskolan skulle lösa det dillemmat.

I helgen har även två årsmöten gått av stapeln, först Mp Väst årsmöte på lördagen och sedan Grön Ungdom väst på söndagen. Båda hade helt klart sina höjdpunkter.


Höjdpunkten under Mp Väst årsmöte var helt klart reservationen mot verksamhetsberättelsen från Mp Göteborg. Frågan gällde huruvida en intern tidning hade kommit ut även till medlemmarna i Göteborg. Det tyckte göteborgarna, det tyckte inte mötet. Frågan är ju helt bissar, det är ju som att ha möte och besluta om jorden form, eller vad två plus två blir.

Höjdpunkten på Grön ungdoms möte var yrkandet om streck i debatten under punkten revisionsberättelse. Det spännande var att diskussionen inte kretsade kring om revisionen var rätt utförd utan om hur rapporten var formulerad. Om man ställer behovet av att rädda världen mot behovet av att debattera formuleringar i revisionsrapporten så kan det tyckas svårt att välja.

Tillsist en filosofisk fråga: Hur länge kan man låna en halsduk innan man har snott den?