torsdag, december 28, 2006

Vad vill Björn Wahlöf egentligen

En av de första läxor jag lärt mig inom politiken är att man ska tänka till både eller flera gånger innan man avfärdar en människa som dum. Därför känns det som att man bör fundera några varv extra om Björn Wahlöf senaste insändare i BT. Jag kan tyvärr inte länka den eftersom den inte finns upplagd på nätet (måste säga att BT internetsida är en av de sämsta i hela landet) men jag kan sammanfatta den väldigt kort. BW ondgör sig över att Maj Steen (kommunfullmäktiges ordförande) är spiritist och ifrågasätter hennes lämplighet som Borås första dam, detta gör han med starka argument tagna från Bibeln.

För en liberal är denna argumentation lika dum som den är provocerande och den första tanken som slår mig är att någon borde skriva en insändare och be herr Wahlöf krypa tillbaks bakom den fundamental frireligiösa homofoba predikstol från vilken han en gång i tiden tittade fram. Men kanske finns det anledning att tänka till och ställa sig en del frågor.

1. Är det just precis det Wahlöf vill för att ge hans parti media utrymme?
2. Vem vinner på om Wahlöf får media utrymme?
3. Är i detta egentligen en icke fråga?

Vägvalet är just nu ett parti utan profil och utan profilfrågor (om man undantar campingstugor på saltemad), den stora frågan som jag tror att de ställer själva är om de har några väljare. Inom politiken, framför allt inom Fp, brukar man prata om 20 - 80 frågor. Strategin går ut på att hitta frågor som provocerar 20 procent av befolkningen, gärna inom någon form av politisk eller kulturell elit, men accepteras eller får medhåll från de övriga 80 procent. Denna fråga som herr Wahlöf har valt är snarare en 97 - 3 fråga. 97 procent antingen skiter fullständigt i Maj Steens religösa åsikter eller sympatiserar med hennes mänskligarättighet att välja vilken religiösa tro hon vill. De övriga 3 håller med Wahlöf i allt han säger. Och faktum är att 3 procent är fullt tillräckligt för att få ett mandat i samtliga valkretsar i Borås stad.

Så kanske finns det en tanke bakom denna insändare att starta en debatt där Wahlöf och hans parti får komma ut som kristenhetens sanna försvarare. Eller så blev Wahlöf så provocerad av Maj Steéns åsikter att han kände sig tvungen att reagera.

Vem vinner då på om Wahlöf får igång denna debatt? Om Wahlöf vinner beror på om han lyckas attrahera missnöjesväljarna, efter 8 år i majoritet så är min analys att de var de som svek för vägvalet den här gången, istället gick de till Sd. Wahlöf image som den friska fläkten i fullmäktige hade blivit en snålblåst. Så visst kan Wahlöf och vägvalet vinna på att en debatt återigen startar där Wahlöf har alla emot sig.

Svaret på fråga 3 är naturligtvis ja. Så varför ge Wahlöf nöjet av att debattera.

onsdag, december 27, 2006

Nyheter och politik - igen

We will broadcast the speeces and the baloons. The baloons aren't news, but good tv!
Med denna motivering berättade cheferna för de stora Amerikanska tvbolagen för Toby att de kraftigt tänkte minska bevakningen av de amerikanska primärvalen. Jag vet att jag har skrivit om detta ämne tidigare här på min blogg, skillnaden mellan nyheter och (politisk) information. Men idag har detta ämne helt plötsligt blivit mer aktuellt när Kent Asp på DN debatt skriver om förändringarna i mediabevakningen i valet 2006 mot 2002.
Jag får en känsla av att de flesta medborgarna i allmänhet, och jag grundar detta mycket på hur jag själv tänkte en gång, att samtliga politiska händelser av rang publiceras och redovisas i de stora tidningarna. Det gamla skämtet "konstigt att det alltid har hänt lagom mycket saker för att det ska få plats i tidningen" kanske lite vittnar om denna uppfattning. Efter att ha varit aktiv i en valrörelse i en stad, som i detta sammanhang, ligger bakom arslet på gud och endast har en dagstidning, kan jag tala om att så är inte fallet. Om vi politiker hade fått bestämma hade helt andra prioriteringar kring hur stor del av tidningens innehåll som skulle gå till att bevaka politik gällt.
En reflektion inför framtiden är nog att kunskapen om det politiska landskapet kommer att bli allt mer elitiserad ju mer möjligheterna att konsumera sina egna media ökar i samhället. De som är intresserade kommer att skaffa sig mer kunskap och bli ännu mer intresserade, de som inte är intresserade kommer helt att skita i allt var politik heter och även oftast bli lämnade ifred från politiken.
Problemet är att det just är dessa marginaliserade grupperna som man behöver nå för att vinna ett val, dels eftersom de oftast rösta vänster ut när de röstar, och dels för att de är de mest osäkra väljarna dvs de som bestämmer sig sist.
Så frågan är, hur ska vi politiker göra för att tränga igenom i framtidens medialandskap utan att sälja oss till kodansande eller benådande av grisar. Hur blir man folklig utan att tappa all form av integritet som man någonsin haft. Hade jag haft svaret på denna fråga hade jag börjat jobba som konsult och sålt kunskapen dyrt. Så länge får jag nöja mig med att ro den fan, vilken andra har satt i min båt, iland.

lördag, december 23, 2006

Dan för dan

Nu tror jag att allt är fixat och imorgon bär det av mot hemstaden Växjö. Jag vet inte om det beror på den dåliga snömängden eller bara på min stigande ålder men det känns som det här med jul börjar kännas lite ute.

Det börjar redan i mitten av december med att man ska köpa julklappar och födelsedagspresenter för typ alla sina pengar, och detta tillsammans med resten av svergies befolkning. På själva julafton blir det sen en orgie i mat som sedan följs upp av att det ska tittas på exakt samma tv-program som förra året. Sen fortsätter orgien i söt och gosaker samt olika sorters dyr sprit. Sen går man och lägger sig.

Visserligen brukar jag räkna mig som julfascist men det känns inte helt sunt, jag måste erkänna detta.

Föresten har världens minst uppmärksammade ettårsjubileum passerat förbi, nämnligen det för min blogg.

Bringing out the trash

I ett avsnitt av min favorit serie, ni vet vilken nu, pratar man om uttrycket Bring out the trash. Detta uttryck åsyftar när man på en dag, när man vet att de stora medierna redan har mycket nyheter att publicera alternativt väldigt lite tid att publicera dem på skickar ut en hel rad med presmeddelanden om saker som man vet väljarna kommer att uppfatta som negativt.
Här är dagens version av de sopor som regering nu så här dagen innan julafton tagit med sig ut från den mest dammiga och mörka hörnen av regeringskansliet.
BYT REGERING - NU!

onsdag, december 20, 2006

20:07 Ondskans ansikte visade sig

Sd har nu för första gången tagit ord i fullmäktige. De undrade hur vi i Borås skulle kunna klara av att integrera de hundratalet flyktingar som kommer enligt avtalet med migrationsverket kommer att komma hit nästa år.

För första gången visar sig Sd lite av sitt ansikte, att hjälpa till med att ta hand om människor som flyr från krig, svält eller naturkatastrofer är inget för Sd. Istället sattsar man allt krut på att sprida hat och misstro mellan människor runt omkring sig.

17:58

Nu har debatten verkligen gått in på tomgång. Inget nytt har sagts i debatten på flera timmar, och jag börjar tröttna. Frågan är om jag kommer att vilja stanna kvar hela kvällen. Den största frågan just nu är hur vi motiverar det här för medborgarna. Varje timme som vi sitter här kostar skattebetalarna mellan 80 -100 tusen kronor. Är det värt det?
Jag är tveksam.
Demokratin måste få kosta och jag har inget konkreta förändringar som jag skulle vilja förändra i arbetsformerna för den här debatten. Det enda jag önskar är att folk pratar lite mindre, lite snabbare och lite bättre.

15:59

Rycktet går att Sd förbereeder ett inlägg.

Späningen stiger....

Dag 2 11:53

Kvällen igår kändes som något av en parodi på sig själv. Hamnade ideligen i debatter med Ulf Olsson (S) och så här i efterhand måste jag nog erkänna att jag inte vann debatten. Men skam den som ger sig, jag kom i alla fall in i tidningen.

Men den spännande följetången om när Sd ska gå upp i talarstolen kvarstår.

tisdag, december 19, 2006

18:51

Nu börjar jag bli trött på alvar, debatten går in på sin tioende timme.
Hamnade i den gamla trötsamma diskussionen kring vad man ska rösta för och inte. Vi röstar för majoritetensbudgett, det är det som vi kommit fram till. Klart att det finns yrkanden från oppositionen som jag gärna hade velat rösta ja till. Men faktum kvarstår att det inte är så det fungerar.
Tänk om vi suttit i majoritet med S och V hade de tyckt att det va ok att vi röstade för friskolor? Skulle inte tro det.
Sd har fortfarande inte sagt någonting.

13:56

Inledningsanförandena avslutade och maratondebatten har börjat. Talarlistan är ungefär tre tv apparter lång, endast S och V företrädare.

Sverigedemokraterna har inte sagt någoting ännu, inte i någon av fullmäktigedebatterna.

07:48 Dag 1

En mycket morgontröt kommunfullmäktigeledamot gör sig redo för att ta sig till dag ett av budgetdebatten.

måndag, december 18, 2006

nr 665 - the neigbour to the beast

Imorgon är det budget debatt och lika förbered som vanligt kommer jag att ägna de inledande timmarna åt att lyssna på inledningsanförandena samt skriva stolpar till mina egna inlägg. Men det ska nog gå bra, det brukar det ju göra. Har i alla fall tagit mig igenom S och V tilläggsyrkande och jag måste erkänna att jag blev väldigt förvånad över att V var sådana bandy vänner, det hedrar er måste jag erkänna.

Annars består ljusglimmtarna i mitt annars väldigt kompakta schema mest av roligheter i form av tabbar och klantigheter som begås här i världen.

Ida Nyman skriver exempelvis på sin blogg om ett ärkeroyalist, arbetandes på försvarsdepartementet, som inte tycker att granskning av kungahuset är nått man ska ägna sig åt.

Max Andersson citerar en otroligt fåning mening i en lika fåning debattartikel som den nya regeringen har skrivit på DN debatt.

S har missat att man skrivit fel på deras partibeteckning i budgeten. Undra om jag ska lägga ett ändringsyrkande?

Men roligast av allt, fortfarande är ändå detta.

söndag, december 17, 2006

PSU igen

I Juni, precis samtidigt som det var hultsfred, presenterades de regionala siffrorna för PSU:n förra gången. Jag minns att när jag kom hem så fick jag en rad hånfulla kommentarer från min gode vän anders om att mp endast fick ca 2%. Nu ser läget lite ljusare ut, största ökningen i hela Sverige, över 5% enheter. Vill ni veta hur många fler personer det innebär som har sagt att mp är bästa parti.....

5 stycken

Men skam den som ger sig. Både johan och max har valt att kommentera dessa siffror i sina bloggar. Kan vara värt en titt för den som vill läsa mer.

lördag, december 16, 2006

Inte så tokigt ändå

Borgarna verkar ha kommit på ett alldeles eget sätt att lösa problemet med trängseln av bilar i Stockholm. Eller hur många färre tror ni kommer att ha råd att köra bil efter att det här förslaget klubbats igenom.

torsdag, december 14, 2006

Partisympatiundersökningen

Idag är det lilla julafton för alla politiskt intresserade. Scb:s stora PSU undersökning som kommer en gång i halvåret presenterades, och vissade på en kraftig ledning för opositionen i väljarsympatierna. Skillnaden mellan denna undersökningen och andra väljarundersökningar är att PSU innehåller intevjuer med över 9000 personer. Vilket gör den till den absolut största undersökningen i Sverige.
För Miljöpartiet kan det positiva nämnas att vi för det första verkar befästa positionen som ett 5 procents parti. Jag skulle önskat, och trodde nog faktiskt, att vi i detta valet skulle kunna ha brytit igenom och blivit ett 6 - 8 procents parti. Men den dagen verkar dröja ytterligare ett tag.
Det andra possitiva som jag upplever med denna undersökning är att vi för första gången sedan 1996 i PSU inte är minsta parti. Även om marginalen till V endast är 0,1% så är det ändock ett trendbrott, dessutom ligger KD endast 0,3% över oss så det är taight kring slutspelsstrecket för att använda sport termer.
Klart är även att det går väldigt dåligt för Fp just nu, partiet har nu tappat 4% sedan i maj, man har visserligen god tid på sig att komma tillbaka. Men en förhoppningen om att kasserngårdsliberalisemen kanske har spelat ut sin roll inom Fp måste jag ändock erkänna att jag hyser.

Spik i foten

Min inställning här i världen är att alla jobb är i princip lika mycket värda. Det betyder inte att jag tycker att alla människor ska tjäna lika mycket pengar. Den lön man får för sitt arbeta har, oftast, ett ganska starkt samband med den produktivitet ens arbete har, dvs den mängd pengar man förväntas dra in till sitt företag. Men däremot kan man ju erkänna att alla jobb har olika rolighetsgrad (även om denna varierar mellan människor beroende på preferenser).

Att stå på mornarna utanför Göteborg C för att ge mig ett exemplar av Göteborg City eller Aftonbladets gratis tidning är nog inte världens roligaste jobb (i alla fall skulle jag inte tycka det) men ett ännu tråkigare gig har nog den kille som idag stod bredvid de övriga med en skylt om att man skulle börja prenumerera på gp istället för att få tidningen hemskörd. Han såg förövrigt inte speciellt inspirerad ut.

tisdag, december 12, 2006

Hillary vs Rice

Jag har nyligen kommit över en kopia på kanske världens nördigaste spel - Polmachine. Ideén är helt enkelt att man ska driva en presidentkampanj under 41 veckor i USA. I första valet spelade jag Hillary och jag spöade skiten ur Condolica Rice (vet inte om jag stavade hennes namn rätt men jag orkar inte kolla). Och vet ni hur jag gjorde det?
Jo, genom att driva stenhårdkampanj i California, Florida samt Michigan. De andra delstaterna i norr tog jag hem ändå.
Vad lär vi oss av detta?
Jo att det viktigaste i en valkampanj är att satsa sina pengar på de områden där pengarna gör mest nytta. Jag tror minsann att det är dags att börja fundera över hur det går med valutvärderingen.

måndag, december 11, 2006

Pinochet är död

Flera bloggare var liv påverkats mycket kraftigt av denna man skriver är både arga och besvikna över att han tillåtits gå ur tiden utan att bli dömd för de brott mot mänskligheten som han begått. Själv har jag inte denna relation till Pinochet och inte heller bör man kanske uttrycka glädje över att människor går bort. Dock ingår det i min personliga övertygelse att tro att varje människa möter sin egen rättvisa vid en eller annan tidpunkt. I Pinochets fall kanske ett gammalt isländs ordspråk kan komma på sin plats.
"inget är mer beständigt än dom över död man"

fredag, december 08, 2006

Följetången fortsätter....

Har du varit i rymden ännu Christer?

Att försvara det omöjliga

Så här ligger det till. Att även om jag själv inte har sätt det har jag förståt att S har lagt ett yrkande ang budgeten där man vill avsätta pengar till att alla anställda inom de kommunala verksamheterna ska erhålla gratis arbetskläder. Så är inte fallet idag, även om det är så på vissa ställen och att det även på andra ställen gjorts engångssattsningar. Dessutom är det, föga förvånande, de kvinnodominerade arbetsplatserna där detta inte finns.
Personligen tycket jag detta är en självklarhet att alla anställda inom kommunen, som så behöver, ska erhålla gratis arbetskläder. Om min chef skulle komma och säga till mig att jag skulle betala för mina arbetskläder så skulle jag be honom ta fyllhackan och stoppa upp den i för ändamålet avsedd öppning. Men det kommer aldrig att hända, för ingen skulle någonsin komma på nått så dumt.
En annan parallell man skulle kunna dra är att det inom kommunen finns något som kallas för delade turer. Det går ut på att den anställde jobbar en del på förmiddagen när det är mycket att göra och en del på kvällen när det också är mycket att göra, men är ledig mitt på dan. Perfekt för alla anställda som gillar att få sina dagar helt försörda och sönderryckta. På järnvägen är det så att om man arbetar på ett ställe där det går tåg, så kan man ju bara göra större jobb mellan tågen, detta kallas för disp (förkortning för dispositionstid). En gång var det en arbetsledare som försökte med konststycket att det endast var disptiderna som skulle räknas som arbetstid, dvs att arbetarna istället för att få betalt för att ha arbetat mellan 7 - 18 skulle de endast ha jobbat 8.30 - 10.17, 10.35 - 11.43 osv, ni fattar. Med detta förslag lyckades han få hela den 22 man (ja alla var män) starka arbetsstyrkan att omedelbart hota med att säga upp sig. Inom kommunen dock, känner jag på mig, hade detta redan varit infört om möjligheten funnits.
Men åter till den kommunala budgeten, det enda försvar som finns för att rösta nej, vilket jag kommer att göra, till detta yrkande, är att säga saningen. Saningen är, vi skulle gärna sätt att detta infördes, men vi fick inte igenom det i årets budget, vi får driva frågan i nästa budget och hoppas på större framgång då.
Så illa är det, i politik får man ge och ta....

måndag, december 04, 2006

Springer tiden ifrån mig?

Det gäller att se hela brädet sa Jed Bartlet till Toby när de spelade schack. Vilka drag kan man göra, vilka kan motståndaren göra, och vilka måste göras. Det finns vissa saker som måste göras för att Mp ska klättra ytterligare några pinnhål till 2010. Först och främst måste en stor kollos reformeras och effektiviseras. Gör man det kan man frigöra resurser som skulle kunna användas för att driva en klart mycket mer effektiv valkampanj än detta året. Men Johan försöker hela tiden att ta ner mig på jorden, tror inte att min tidtabell är realistisk. Kanske har hant rätt.
Rond 1 har i alla fall inlets....

lördag, december 02, 2006

Heartfields landing

Sitter och tittar på vita huset trots att jag borde partiarbete. Men huvudet känns som gele så det blir inte så mycket gjort. Inte så mycket vettigt skrivet heller. Jag har nu kommit halvvägs in i säsong tre av vita huset och det börjar dra ihop sig till primär val i de olika delstaterna.

Det betyder att valrörelsen har börjat. Amerikaner gillar till skillnad från oss svenskar när saker och ting avgörs med enorma startsträckor, valrörelser inget undantag. Jag tror dock, och detta försöker jag med en dåres envishet övertyga min käresta om, ganska mycket att lära om amerikaner när det gäller att driva valrörelser. En av dessa saker är att man redan väldigt tidigt måste börja göra de strategiska dragen för en valrörelse.

Och i föra valet var jag inte ens medlem fören halvvägs in i mandatperioden så jag tänkte börja lite tidigare den här gången, typ nu....

Med att ringa johan....

Han svarade inte....