söndag, december 17, 2006

PSU igen

I Juni, precis samtidigt som det var hultsfred, presenterades de regionala siffrorna för PSU:n förra gången. Jag minns att när jag kom hem så fick jag en rad hånfulla kommentarer från min gode vän anders om att mp endast fick ca 2%. Nu ser läget lite ljusare ut, största ökningen i hela Sverige, över 5% enheter. Vill ni veta hur många fler personer det innebär som har sagt att mp är bästa parti.....

5 stycken

Men skam den som ger sig. Både johan och max har valt att kommentera dessa siffror i sina bloggar. Kan vara värt en titt för den som vill läsa mer.

4 kommentarer:

Max Andersson sa...

Tänk så här.

När man har 7,2% i SCB för Sjuhärad så är sannolikheten ändå minst 75% att den verkliga siffran ligger över 5%. Antagligen bättre.

Om vi har några statistiker i läsekretsen kanske de kan utveckla.

Thomas Svensson sa...

Jag vet inte hur du kommit fram till resultatet, det beror ju i första hand på antalet personer man frågat.

SCB anger en felmarginal de kallar för "ost", men jag kan inte utläsa för vilken sannolikhet denna gäller.

Om jag emellertid räknar på dina siffror så skulle man få just din konfidens om man hade frågat 64 personer i Sjuhärad. Dvs. i så fall får man det 50%iga konfidensintervallet 7.2+/-2.2% med 75% över 5%.
Jag har då räknat med klassisk approximation. Det är möjligt att SCB gör något mer avancerat med tanke på att man lär ha någon viktningsjustering.

Borasgreen sa...

Jag räknade så här. 7,2% av 97 personer, blir 7 individer. Med samma räkning förra gången borde det varit två respondenter som sagt mp som bästa parti, ökning med 5 respondenter.

Thomas Svensson sa...

Jaha, det var alltså 97 personer som tillfrågats. Då blir det istället så att man med 75% konfidens kan säga att minst 5.4% sympatiserar med oss.

Det ser väl bra ut!