tisdag, juni 26, 2007

Dags för ny politik?

Samtidigt, om dock av en slump, som nya EU konstitutionen lappades ihop av regeringscheferna så startade en aggresivt hård debatt på Gittan kring partiets Eu politik. Egentligen finns det två linjer.


1. Eu är dåligt. Allt med Eu är dåligt men vi är samtidigt emot alla förändringar av Eu.

2. Eu är dåligt, men nu har vi skiten så vad ska vi göra med det.

Problemet med linje 1 är att det enda förslag man kan komma på är att gå ur och exakt var ska vi driva det kravet? Det hör inte hemma i någon valrörelse eftersom någon som röstning aldrig kommer att ske.


Problemet med linje 2 är att utifrån vilken bas ska man driva en konstruktiv Eu politik. Nu vet jag exakt hur många mandat Sverige har, tror det är typ 19 eller något i den stilen av över 500. Som Miljöpartist blir det extra svårt. Ska man hålla brandtal för allt vi ska göra med vårt enda mandat? Skulle vi göra ett kanonval kan vi få två, hurra!

Trots detta lutar jag åt att det är dags för en ny Eu politik. Frågan är dock om Mp just nu verkligen har förutsättningarna för att formulera en sådan politik. För att formulera en ny vision krävs att folk är överens om grunden. Och kan inte ens partiet enas om att det inte är realistiskt att vi ska kunna gå ur så känns det väldigt svårt.

Problemet är att vi befinner oss på ett slutande plan. Allt färre av våra väljar och medlemmar tycker att kravet om att gå ur Eu är speciellt trovärdigt. Så varför inte, när jag tänker efter. Inget är så roligt som att sticka ut hakan, synd bara att det är så långt till nästa kongress.


Eller som Wahlöf skulle sagt: I Eu där är det ju papisterna som styr!

4 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Hoppla, tänker du gå med i Mp Malmö?

Johan sa...

nåväl. det fanns, tror jag, tre boråsare som undertecknare till den där famösa DN-artikeln för några år sedan.

Tomas var inte en av dem, då :)

Heiti Ernits sa...

Benägen att hålla med...

Johan: vad var det för artikel?

Johan sa...

den här