fredag, augusti 31, 2007

Tecken i tiden

För ett tag sedan kunde man läsa i metro, tror jag det var, om de olika kanalernas satsningar inför hösten. Den uppmärksamme kunde då lägga märke till att varken tv3, tv4 eller kanal 5 hade några dokusåpor med i sin tablå denna höst (tv 3 kanske har kvar toppmodell). Frågan man ställer sig därmed är ju varför?

Min egen analys bygger på det att det inte var möjligt för dokusåporna att utvecklas inom ramen för svensk tv. Första året kanal 5 sände big brother tittade ganska många, anledningen var att det var kul att se människor vara precis som vanligt plus en massa extra intriger på tv. Men efter en säsong vill man ha nått mer, och kanal 5 gick den enklaste vägen och började uppmuntra visandet av nakna kroppar samt sex.

Nu är detta inte helt oproblematiskt i svensk tv, dels för att en del tämligen högljudda tittare inte gillar det och därmed drabbas hela Sverige genast av moralpanik men framför allt är det de engelska tv reglerna som inte tillåter sändningen av vad som helst vid vissa tider. Vilket bl.a. även drabbat Buffy the vampeiersalayer. SVT gamla fälgskepp Robinsson gick samma öde tillmötes. När konceptet inte gick att utveckla så fick det gå i graven.

Frågan är dock hur ser framtiden ut? Ja tyvärr tror jag att det verkligen finns en marknad för sex och naken dokusåporna, frågan som gör att de dröjer är just hur och var de ska sändas. För antagligen måste minst en av följande saker hända först.

1. Svenssons börjar tycka det är helt ok att det sänds ekivoka dokusåpor i tv. I Danmark sände tv 3 en sådan som handlade om ett gäng män som tävlade om att bli porr stjärna. Detta genom att öva sina kvalitéer på kvinnliga dito.

2. Att reglerna för vad man får sända och inte i England ändras.

3. Att Sverige öppnar för reklamfinansierad tv utan public service ansvar.

Jag tror att nr 3 kommer att hända ganska snart vilket gör att vi kanske inom tio år även ha uppnått nr 1. 1982 protesterade en vänsterpartist i riksdagen för att SVT börjat sända Dallas som förhärligade kapitalism enligt henne. Jag har svårt att se detta hända idag. Utveckling går vidare, frågan är bara om det går framåt?

2 kommentarer:

Tony sa...

Jag tror helt enkelt att de kommersiella tv- kanalerna totalt misslyckats med castingen. I stället för att bjuda in intressanta människor, som skulle haft något att tillföra, har de satsat på hordvis med big brother- wannabees från Götgatan, samt kryddat med någon skogsmulle från Ruskträsk. Sverige är mer mångsidigt än så...

Det finns dock en dokusåpa som kommer sändas i vinter, i SVT. Stjärnorna på slottet. Det är en dokusåpa av klass, det :-)

Johan sa...

Var det inte nån minister som ville förbjuda parabolantenner? oxå det på åttitalet.