söndag, januari 06, 2008

New Hampshire nästa

Johan kommenterade sitt missnöje med att jag inte kommenterat utgången av Iowa:s primärval. Och jag tänkte att jag med detta inlägg skulle åtgärda detta.

Precis som jag skrev i förra inlägget har Clinton lidit svårt av att bara komma tre i Iowa. Nu var det kanske inte så mycket pga att hon missade andra platsen med 0,2 procent. Vi måste trotts allt hålla i minnet att Clinton var den som gjort den kortaste kampanjen i Iowa och hon hade kanske aldrig förväntat sig att vinna där. Det som orsakade Clinton störst skada var istället den stor marginal som Obama vann med i Iowa. Samma marginal som skapat ett stort momentum i hans kampanj och det vore inte alls osannolikt att han nu även tar hem New Hampshire och gör han det har han absolut ryckt åt sig första platsen inför valen i södern. För Clintons del gäller det att vinna eller förlora med mycket liten marginal för att på det sättet vissa att hon kan ge Obama en match.

Efter valen i New Hampshire kommer nämligen några delstater i den amerikanska södern och där är förutsättningarna lite annorlunda. Edwards är mycket starkare i dessa, kom ihåg att han exempelvis vann den mycket röst starka delstaten South Carolina i förra primärvalet. I södern är även rasfrågan betydligt mer levande än vad den är i nordstaterna, vilket även det måste tas in i beräkningen. Dock är det nog så att Edwards måste komma på en stark andra plats i New Hampshire och vinna en rad delstater i söderna för att fortfarande ha en chans.

Skulle dock Obama förlora i New Hampshire skulle hela primärvalet åter vara helt öppet. För att det skulle hända krävs antingen en politisk skandal av något slag eller att Obama gör bort sig i några av de debatter som återstår innan tisdagens primärval.

Om resultatet blir som det verkar just nu med Obama först och sedan Clinton kan vi nog sluta oss till att det är mellan dessa kandidater det kommer att stå fram tills den så kallade super tisdagen i början av februari. Clinton har definitivt så mycket pengar att hon kan fortsätta kampanja i ytterligare en månad. För övriga kandidater måste nog fundera på om det inte är dags att ge slaget förlorat. Men fortfarande kan mycket hända.

Inga kommentarer: