onsdag, januari 28, 2009

Stor nyhet utan innehåll

Idag skrev de fyra borgerliga på DN debatt om att de var överens om regionsfrågan. Jag skulle kunna börja med att göra en lång utläggning kring att detta inte borde ha publicerats på debattsidan utan på nyhetsplats. Men tendensen att debattartiklar numera ska vara nyheter och inte debatt låter jag stå okommenterad tillsvidare. För vad värre är, är att de fyra får media plus många andra, att tro att de kommit överens om någonting överhuvudtaget.

Överenskommelsen innebar för det första att Skåne och Västra Götaland blir permanenta. Ja, vad skulle annars ha hänt. Skulle regeringen sagt något annat skulle det blivit uppror i dessa landsändar. Viljan att avskaffa landsting finns idag endast bland moderater i riksdagshuset, knappast någon annanstans.

Den andra delen av uppgörelsen innebar att Gotland och Halland får bli egna regioner. På båda dessa ställen fanns ingen legitimitet för ett beslut i någon annan riktning. Men i alla andra frågor duckar regeringen. Ska mitt älskade Kronoberg tillsammans med Blekinge bli en del av öst Danmark? Ska Kalmarlän splittras? Ska det bildas en region Svealand eller ska Uppsala inkorpereras i Stockholm? Stora frågor som kräver svar, men knappast från den regering vi har idag.

1 kommentar:

Johan sa...

Får hålla med om att det verkligen var ett icke-besked.

Läste om och om igen och försökte förstå vari nyheten låg, men lyckades inte.

Och varför man gärna väljer debattsidan? Där får man ju själv lägga ut texten utan att bli redigerad av ngt annat än begränsningen av antalet tecken.