tisdag, mars 21, 2006

Jag har mött sämre dagar i mitt liv

Att möta dagen med nyheten om Laila Freivalds avgång var faktiskt en riktig stämmningshöjare. I alla fall som Miljöpartist känner man nu sig väldigt lättat att fokus kan flyttas ifrån en misstroende förklaring mot henne till faktisk sakpolitik. Faktum är att man börjar fundera över lägligheten i den här historien. Antingen hade Göran Persson och vi andra bara en jävla röta att det dök upp ytterligare en historia som tillsist blev spiken i kistan för Laila. Men tillfället var så bra valt att man nästan misstänker att det var planterat. Ungefär som historien med Mona Sahlin, den kom också väldigt lägligt.

Om man då får spekulera vidare...

Bo Ringholm kan inte bli utrikesminister speciellt länge eftersom det skulle vara den enskilt största anledningen för ett helt folk att emigrera sedan Bismark blev förbundskansler i Tyskland 1865. Så vem ska då efterträda?

Förhandtipsen säger Carin Jämtin. Carin har många fördelar, jobbar redan på UD och verkar ha stort förtroende i organisationen, hon har även visat prov på politisk fingertoppskänsla vilket hennes föregångare inte hade. Men...

Att vara utrikesminister andas i mycket att man är tänkt som efterträdare till Göran Persson, även om nu ingen trodde att Laila Frevalds skulle ta över den posten. Men att Anna Lind var tänkt att efterträdda Persson och leda partiet över detta valet verkar i efterhand ha varit helt självklart. Och i den rollen platsar inte Carin men däremot en annan kvinna...

Margot Wallström

Viserligen har hon i princip tidigare sagt att hon inte sätter sig i en regering med Göran Persson, men jag tror att hon kanske skulle kunna tänka att ändra sig.

För det första: det går väldigt dåligt för Margot Wallström på hennes nuvarande jobb, dessutom måste det kännas jobbigt att jobba med människor som står så långt ifrån en själv rent politiskt.

För det andra: Hon är populär inom sitt egna parti, hon är den som tippas att ta över efter Persson och om han har tänkt att avgå efter valet, vilket jag tror, då kanske hon bör vara med under valet också.

För det tredje: Hon skulle klara jobbet galant.

Men det är bara min spekulation, bygger inte på något vettig info alls förutom min egen analytiska förmåga och den har kanske inte ryckte om sig att vara helt på topp alla gånger.

Tillsist...

Idag har Gu gbgs valgrupp möte - tror dom. Egentligen är det fyra andra som har möte.

Inga kommentarer: