tisdag, mars 07, 2006

Nyheter är alltid politik, tyvärr är politik inte alltid nyheter

Under den tiden som jag varit politiskt aktiv så har mitt förhållande till media och politik blivit allt mer problematiskt. Som enskild medborgare tänker man trots allt att media är en bärare av information medan medierna ser som en förmedlare av nyheter. Skillnaderna mellan information och nyheter kan tyckas lite för många men när det gäller politik så är skillnaden stor och väldigt betydelsefull.

För att exemplifiera

Att Miljöpartiet röstar emot ett förslag att ge regionala anslag till Friidrotts Em i Göteborg är ingen nyhet och får inget mediautrymme, de flesta förväntar sig att vi ska rösta emot av ren princip eftersom vi sitter i opposition i regionen. Trots detta tycker jag att vårat nej till detta förslag är något som medborgarna i region Västra Götaland borde bli informerade om. Däremot är Mp Borås ja till en S motion om ekologisk mjölk i skolorna en nyhet eftersom vi då går igenom vår egen majoritet.

Media tre favorit teman när det gäller politik:

1. Interna partipolitiska strider.
2. Politiska avhopp eller skandaler bland politiker.
3. Påhopp och attacker av olika slag.

Detta faktum skapar faktiskt en del problem. Hur ska de politiska institutionerna kunna få förtroende bland medborgarna om de aldrig skildras förutom i negativa sammanhang. Hur ska de politiska partierna kunna profilera sig om skillnaderna i praktiskt politik aldrig kan visas på ett sakligt sätt.

I Miljöpartiet har vi längre drivit förslaget om att det borde ges ut en publicservice tidning, statligt finansierad och utan reklam. Jag är kanske inte helt säker på att detta skulle vara hela lösningen men kanske en del av den. Under tiden rekommenderar jag alla att läsa Göteborgs fria, en trevlig tidning med ett läsvärt innehåll.

Lite andra konstaterande efter helgen som var

Åmål är betydligt finnare stad än sitt ryckte.
Att vara mötesordförande är betydligt roligare än vad man kan tro.
Att manen bakom orden ”det rycker i baguetten” egentligen är en rätt trevlig kille.

Inga kommentarer: