torsdag, mars 30, 2006

Tomhet idel tomhet

...så säger predikan

Känns alltid trygt att börja med ett Bibel citat.

Faktum är att detta citat speglar ganska mycket hur jag känner just nu. Den här veckan har varit helt sjuk, jag har varit på jobbet mellan 9 och 23 i fyra dagar i rad. Och då jobbar jag inte heltid ens. Eller ja, jag har inte betalt för heltid. Men nu är allt överstökat och alla är förhoppningsvis glada.

Då inträffar en ledig halvtimme innan ett möte....
....och då sköljer tomheten över mig som en våg.

Känslan kan nog närmast liknas vid att man bara skulle vilja lägga sig ner på första bästa plats och bara sluta existera ett tag.

Men klockan 17.30 har jag möte och sedan ska jag gå och Johan gå och dricka öl med S-studenter klockan åtta. Ni som följer den här bloggen kan därmed räkna ut att det om tidigare omnämnda erbjudandet faktiskt också kom och accepterades. Faktum är att jag är nervös...

Jag har egentligen en hel del att berätta om från de dagar som gått men det få tas upp senare....

To be continued helt enkelt...

måndag, mars 27, 2006

Jag dör......

Min dagliga Gittan tid (Mp interna First Class system) har tagit slut!

Mitt liv saknar mening....

Renegade

Mins ni Lorenzo Lamas?

Mannen som började sin karriär som hunk i Falcon Crest och slutade med serien renegade, en serie som inte går att överskatta om vi säger så. När jag var i Las Vegas i somras så hittade jag en två meter stor pappskärm föreställande Lorenzo och om jag kunde skulle jag ha köpt den och gett den till en socialdemokratisk nämndordförande i Växjö, den hade garanterat intagit en hedersplats i hans vardagsrum.

Nu är jag själv en renegade! CSN är efter mig.

De tycker jag tjänat lite för bra och det stämmer nog så det är väl bara att plocka ut fet med att para från banken och betala tillbaks och se glad ut.

Däremot är det hög tid att ta strid för studiemedlet nu.

Sveriges förenade studentkårer har sedan ett tag tillbaks lanserat sin kampanj om att höja studiemedlet med 1000 kr i månaden. Miljöpartiet vill på lång sikt införa studielön eftersom vi anser att det är så viktigt att Sverige ligger i framkant när det gäller antalet högskolestudenter. Men om vi under nästa mandatperiod kunde pressa regeringen till en höjning så vore det i alla fall en bra början. För er som vill stödja SFS kampanj så går det bra på adressen nedan.

http://hojstudiemedlet.sfs.se/petitionsida/petitionsida.html

För att pika en nyvunnen bekant i S-studenter här i Borås kan vi ju alltid berätta om vad Lena Hallengren hade och säga i den här frågan. Hon tyckte inte att studiemedlen behövde höjas utan tyckte istället att:

"Det är viktigt att studenter organiserar sig och ställer krav på bostadsbolagen för att sänka hyrorna"

Det är i och för sig sant, men det har inget med den ursprungliga frågan att göra.

För det första så har studiemedlet under de senaste 10 åren sjunkit med ca 20 punkter jämfört med den övriga prisutvecklingen i samhället (KPI).

För det andra så är det konsekvensen av en havererad bostadspolitik som gör att det inte finns några lägenheter till rimliga hyror att få tag i. Allmännyttan måste börja bygga igen. Bara i Borås skulle vi behöva minst 1000 mindre hyresrätter under de närmaste åren bara för att matcha ökningen i efterfrågan.

Och för det tredje förstår jag inte varför det ska vara så svårt för en myndighet att höja gränsen för hur mycket pengar man får låna. Man får ju trots allt tillbaka pengarna, eller?

För det fjärde har jag aldrig gillat folk från Kalmar.

mm....

Jan Eliason.....didn´t see that coming.

Tåls att tänka på.

söndag, mars 26, 2006

hemma igen

Fantastiska nu är kl 22.45 och jag är hemma igen från Kungälv.

Vad är ett möte i Kungälv på en söndag

Det kan ju vara alldeles dötrist och dötråkigt och....alldeles olidligt.

lördag, mars 25, 2006

På förekommen anledning

Jag fick en del kritik här om dagen för att jag hade lagt ut en skvaller om Björn Wahlöf men att det samtidigt efterfrågats mer skvaller från vissa håll, så därför tänkte jag bjuda på, och även se till att jämna ut ställningarna, med följande berättelse om S regionråd Roland Andersson.

Enligt berättelsen så sitter hela regionstyrelsen och har möte där Sören Holmberg är med och har en lång dragning om SOM-institutets mättningar kring region politikernas popularitet.

– Alla respondenter har fått betygsätta personerna på en skala från -1 till plus 1, säger Sören

Då utbrister Roland Anderson:

– Men va fan jag har ju minus sex!

Den rationella förklaringen är följande; för att små skillnader ska bli tydligare så gångas resultaten med 10, egentligen hade alltså Roland Andersson -0,6. Inte riktigt så illa som Roland först tyckte, men även den siffran kanske indikerar att man borde funder ett tag över sin image och kanske hyra någon slags konsult.

Arvet efter Fantomen

Var på bio igår och tittade på filmen V för Vendetta. Fantastisk film måste jag säga, ännu mer fantastisk blev den av att den moderat, som är med i samma lokala jämställdhetsnätverk som jag själv, satt raden bakom mig. Jag njöt mig igenom hela filmen mycket tydliga och kärnfulla kritik mot den rådande politiska kulturen i USA. Misstänkte att han tyckte att filmen kunde ha varit lite mer balanserad på den punkten.

Också spännande och se hur Wachowski bröderna fortsätter sina buddistiska missionerade. Hela filmen är fylld av hänvisningar till buddhistiska trossatser, precis som föregångaren The Matrix.

Jag vet inte hur många av er som känner till Guy Fawkes som den i filmen ofta upprepade dikten hänvisar till. För er som ännu inte sett den så går den:

Remember, remember the fifth of november
the gunpowder treason and plott
I know of no reason
why the gunpowder treason
should ever be forgott


Det spännande, eller möjligen tragiska faktum, var att jag visste vem Guy Fawkes var. När det gäller att sprida kunskap inom ämnet historia till yngre tonåringar så är fantomen en klart underskattad tidning.

Åter igen en dag med ett fantastiskt väder, i Borås av alla ställen, men trots detta ligger snön kvar och i Ulricehamn, där jag var på möte idag, låg isen fortfarande tjock.

Hela insändarsidan i BT idag var fylld av artiklar rörande Pinocchio statyn. Jag har tidigare deklarerat att jag inte gillar den. Men många av de rationella argument som jag hade emot den har försvunnit, den blir inte speciellt dyr det kommer inte att vara Disney versionen som vi kommer att behöva dras med osv. Men jag gillar den fortfarande inte. Antar att det handlar om magkänsla.

fredag, mars 24, 2006

Snålblåst

Då har man alltså dykt upp på nyhetsplats i bt för första gången i sin politiska karriär. Så nu blir det väl krångelgrupp igen. Jag och Anna Svalander kan få komma och göra någon form av inoffentliga avböner. Min synd var att jag markerade spricka i majoriteten i gårdagens gatunämnd vilket en närvarande journalist uppfattade och eftersom beslutet gick S väg så fick de all cred. Lite otaktiskt av mig att inte hålla käft fram till gruppmötet, men beslutet blev bra och det är det viktigaste. Känner äntligen att jag gjort en skillnad. Dessutom skapar detta en öppning för att gå ut med min agenda rörande bilfria gator i centrum. Profilering kallas det och andra sidan vill man ju inte bli ”persona non grata” med nuvarande majoriteten heller.

Om ni undrar vad Anna Svalander gjorde så lyckades hon genom att tro att hon talade ”off the record” att läcka kommunens nya barnomsorgsmodell till Bt.

Var och lunchade med AÖ och några andra i hans gäng. Det är trevligt problemet är bara att jag alltid känner mig bearbetad, vilket samtidigt gör att jag känner mig obekväm. Särskilt blir det så när andra höjdare inom S och V följer med. Undantaget den här gång var en ung dam från SSU och S-studenter (om jag förstod det rätt) som var trevlig och rolig att tala med. A utlovade att jag och Johan skulle bli inbjudna till ölkväll med S-studenterna i nästa vecka. Vi får väl se om det kommer en sådan inbjudan, om det inte blir på lördag så tackar jag gärna ja.

På lördag är det dags att åka till Gbg för att titta på vårt livs största artist Morrissey. Även om det var bättre under The Smiths tiden så är han fortfarande en briljant text skrivare. För att plocka ett citat ur högen:

”There are brighter sides to life
and I should know
because I have seen them
but not very often”

Det är vår i luften, jag mår bra (faktiskt jag gör det för en gångs skull) det känns som det är dag att säga som Petter skulle ha sagt:

”Det är min tur nu, vinden har vänt”

PS

vet inte om ni kommer ihåg början på refrängen, den är rätt kul.

”Jag brinner för det här permanent
naturligt bunden med kärlek av cement
Vi bygger från grunden på all skit som har hänt
Det är min tur nu, vinden har vänt

DS

tisdag, mars 21, 2006

Jag har mött sämre dagar i mitt liv

Att möta dagen med nyheten om Laila Freivalds avgång var faktiskt en riktig stämmningshöjare. I alla fall som Miljöpartist känner man nu sig väldigt lättat att fokus kan flyttas ifrån en misstroende förklaring mot henne till faktisk sakpolitik. Faktum är att man börjar fundera över lägligheten i den här historien. Antingen hade Göran Persson och vi andra bara en jävla röta att det dök upp ytterligare en historia som tillsist blev spiken i kistan för Laila. Men tillfället var så bra valt att man nästan misstänker att det var planterat. Ungefär som historien med Mona Sahlin, den kom också väldigt lägligt.

Om man då får spekulera vidare...

Bo Ringholm kan inte bli utrikesminister speciellt länge eftersom det skulle vara den enskilt största anledningen för ett helt folk att emigrera sedan Bismark blev förbundskansler i Tyskland 1865. Så vem ska då efterträda?

Förhandtipsen säger Carin Jämtin. Carin har många fördelar, jobbar redan på UD och verkar ha stort förtroende i organisationen, hon har även visat prov på politisk fingertoppskänsla vilket hennes föregångare inte hade. Men...

Att vara utrikesminister andas i mycket att man är tänkt som efterträdare till Göran Persson, även om nu ingen trodde att Laila Frevalds skulle ta över den posten. Men att Anna Lind var tänkt att efterträdda Persson och leda partiet över detta valet verkar i efterhand ha varit helt självklart. Och i den rollen platsar inte Carin men däremot en annan kvinna...

Margot Wallström

Viserligen har hon i princip tidigare sagt att hon inte sätter sig i en regering med Göran Persson, men jag tror att hon kanske skulle kunna tänka att ändra sig.

För det första: det går väldigt dåligt för Margot Wallström på hennes nuvarande jobb, dessutom måste det kännas jobbigt att jobba med människor som står så långt ifrån en själv rent politiskt.

För det andra: Hon är populär inom sitt egna parti, hon är den som tippas att ta över efter Persson och om han har tänkt att avgå efter valet, vilket jag tror, då kanske hon bör vara med under valet också.

För det tredje: Hon skulle klara jobbet galant.

Men det är bara min spekulation, bygger inte på något vettig info alls förutom min egen analytiska förmåga och den har kanske inte ryckte om sig att vara helt på topp alla gånger.

Tillsist...

Idag har Gu gbgs valgrupp möte - tror dom. Egentligen är det fyra andra som har möte.

måndag, mars 20, 2006

I jymden kan ingen höra dig skrika

Att skriva ett hushållsutskick kan, precis som att skriva en akademisk uppsatts, liknas vid rymden. Antingen har man en miljard planeter av olika idéer vilka man skulle vilja skriva om eller så är det oändligt tomrum av tankelöshet.

söndag, mars 19, 2006

Hat och blod

Gör det faktum att jag har svagheter mig automatiskt till en sämre människa?

Naturligtvis är det så, frågan är ju en anning retorisk i sin karaktär. Men vad jag menade i detta fallet om det även innebär att jag är en människa mindre värd att tycka om. Och det tycker jag faktiskt inte.

Den av mina karaktärsmässiga svagheter som lätt hamnar i fokus är just nu är mitt behov av att ha någon annan att dela bekymmer och glädjeämnen med, kanske mest bekymmer. Denna förmåga gör även att jag har en klar tendens att förstora upp saker i mitt liv, göra relationer till olika människor mer betydelsefulla än vad de egentligen är.

Gör detta mig till en sämre människa?

Nej, men klart mindre atteraktiv. Men det är så det är och jag kan nog aldrig göra något åt det så det är väl bara hoppas att jag tillsist hittar någon för vilket detta inte är något problem.

När jag satt och lyssnade på radion på vägen hem intevjuades både Olle Svalander och Fredrik Virtanen om sitt blogande. Olle Svalander är personen som står bakom pseudonymen Mats Hård vars bok innehåller ett fantastiskt citat "jag förstår livet genom att förstå fotboll" han förklarade detta citat med följande beskrivning "livet är så obegripligt att jag inte förstå någonting, men fotboll kan jag förstå" och så känner jag med. Men att därifrån gå till att förklara hela sitt lev genom fotbollstermer kanske är lite väl drastiskt, men humorgraden är ganska hög så jag fortsätter ett tag till.

Även Fredrik Virtanen sa saker kring sitt bloggande som jag skulle vilja skriva under på, nämnligen det att han inte går att censurera sitt bloggskrivande eftersom det då skulle tappa en hel del av sin charm om det inte längre var ärligt och rakt. Så är det nog jag med på mitt eget bloggande. Dock kommer jag att försöka skydda vissa personer genom att endast benämna dem vid första bokstaven i förnamnet. Detta gäller att utom Johan vars brist på integretet är nästan lika pinsam som min egen.

Idag har det egenligen hänt en hel del politiska saker av betydelse men de tänkte jag vänta med att kommentera till imorgon.

Förövrigt har jag fått en lått på hjärnan, det är concrets låt "chosen one" som innehåller följande vakra text rad "When you meet my chosen one, please tell him I´m in for life". Mycket vackert!

God natt kära medborgare.

lördag, mars 18, 2006

En stor förlust i det tysta

Så var då äntligen alla årsmöterna avklarade. Något som känns otroligt skönt. Förhoppningsvis innebär det att alla kan gå in en ny fas nu, när alla personkonflikter kan läggas åt sidan och vi kan jobba tillsammans för att göra det rekord val som alla vi drömmer om.

Idag tillkänna gav riksdagsledamoten från Bohuslän Mona Jönson att hon slutar med politiken. Det har inget med några konflikter att göra utan helt enkelt att hon vill satsa på privatlivet istället. Mona Jönson är kanske inte våran mest kända riksdagsledamot, men däremot har hon varit en otroligt kompetent och hårt arbetande sådan och jag kommer att sakna henne väldigt mycket. Dels för att hon och jag står varandra relativt lika politiskt och dessutom uppskattar jag hennes personlighet. Mona Jönson var en lagspelare, precis sammaroll som Tomas Olsson hade i MFF. En person som jobbar mycket i det fördålda och som får lite cred. Nåja, nu är det som det är.

Strax innan hemgång från ingen människa är illegal festen igår så hamnade jag och M i stort gräll med ligan DL och LW, kommer inte riktigt ihåg vad som sas men det var inga snälla ord som bytte ägare. Borde nog snacka med den senare, kan ju finnas en poäng med att komma överens. Men det var ganska underhållande för att DL satt med en tjej som han antagligen försökte ragga på när de internt partipolitiska anklagelserna kom farande. Så visst även vi i Mp har våra konflikter, men just den här konflikten handlar (min subjektiva perspektiv) om en person som är missnöjd med sin placering på Göteborgs kommunlista och en som är missnöjd med partiet i allmänhet.

Jag E hade någonslags deeptalk igår med. Vet inte varför, brukar ju inte direkt leda nån vart när man är onyckter. Diskuterade mycket kring J. E har ett mer jordnära perspektiv på den här typen av saker än vad jag har, rent känslomässigt, min hjärna är dock ofta med vilket faktiskt även brukar hindra mig från att göra totala pinsamheter. Detta faktum, att förstor upp saker var något som hon påtalade väldigt kraftfult och som jag höll med om. Samtidigt som jag vidmakthöll med en dåres envishet att jag tror, eller i alla fall för ett tag trodde, att det finns en möjlighet till ett framtida regeringssamarbete då vi hade en stor samsyn kring centrala punkter vilket verkade lovande för framtida förhandlingar. Men det är ju aldrig lätt att bryta med en tidigare majoritet och det få man väl ha respekt för framför allt eftersom tid tidigare sammarbetet var väl inarbetat och hon och jag inte alls känner varandra sedan tidigare.

Förövrig måste det svåraste som finns vara att besluta sig för sluta tänka på något och fullfölja det.

fredag, mars 17, 2006

Så kom då äntligen våren

Idag är det faktiskt plusgrader i Borås och ett fantastiskt väder. Av någon anledning är humöret dessutom på topp. Vilket gör att min motivation med att sitta på kansliet just nu har sjunkit till ett absolut minimum. Fundera starkt på att dra in till Gbg ikväll och gå på ingen människa är illegals fest. Gu Göteborg fundisfalang kommer nog att sluta upp vilket gör att arrangemanget skulle kunna bli en stor succé. Dessutom hoppas jag lite på att J ska komma dit vilket förhoppningsvis även det skulle vara en stämmningshöjare.

Annars har det varit lite oroligt i Göteborg på senare. En av GuFs medlemmar har visat sig vara en lika stor tillgång för partiet som Pål Lundin var för Östers A-lag i mitten av 90-talet. Mötet på vilket jag och johan var rösträknare avlöpte inte som visa tänkte sig och efter detta gör man sitt bästa för att dissa partiet i Gp genom att hitta på skandaler som inte finns. Riktigt drygt.

Idag är det exakt ett halvt år kvar till valet, det börjar närma sig nu helt klart. Jag tänkte att jag skulle börja föra dagbok, skulle kunna bli ganska intressant, kanske.

Utskicket till GU:s Riksårsmöte har kommit. Visserligen är man ju lite i äldsta laget för ett engagemang av den typen. Men man kan ju alltid åka dit och vara sur och bitter, det har ju funkat för.

Tillsist: Bandyfinal på söndag, Bajen - Byn ska bli spännande.

Formen är definitivt på väg tillbaka.

torsdag, mars 16, 2006

Upp till kamp

Tröt idag men tänkte jag skulle delge er en av världens bästa låttexter.

The Struggle Continues

Everyday you give your more to receive your less. (Why?)/
I know it's hard to believe that mess. (So:)/
When you get home and you feel depressed.(Just:)/
Put on my tape and relieve the stress./
And yo, cut the system let it bleed to death./
Ain't nothing but your mission never leave your quest./
In pole position - speed up lead the rest./
They don't need to rest, they need to see we blessed./
Yo, life is like a tide - shit come and it goes./
Somebody had to cry cus somebody wanted it so./
You have to fight to feel the harmony flow,/
but it's hard when the light's both so far and so close

Bridge
So when you fed up, and you tired of life:/ keep your head up, you'll reach higher heights./ Yo get up for the time is right./ My people step up, and shine your light.

Chorus
Cus all of the trouble we've been through,/ and all of the evil that men do:/ makes us harder the struggle continues./ Come on my sisters and brothers and sing too./ Feel how the harmonies link you,/ while the struggle continues./ We got so many things to/ say and do now…

I know that life hurts. We all need a night nurse./
I need to write words - I need the right words./
To come across and make you feel my thirst./
Without this so called freedom of speech I might burst./
Transform the pain into a tight a verse./
Sendin' a shout out to all the freedom fighters/ t
hroughout the whole U 'n I verse - /
winning this struggle unless we die first./
Yo when you hurt so much that it's hard to speak,/
and it hurts so much you can hardly breath./
You wanna get up and fight but you far too weak./
Feels like a too long night for your heart to beat./
They wanna kiss and make up but talk is cheap./
You'd like to dis 'em straight up cus you're scarred too deep./
Don't be fooled, recognize the mark of the beast./
Stay true to yourself and you'll be hard to beat.

I've seen so many different faces, different places./
I've seen so many people strugglin' no matter the ages./
From your grand dads grand dad to newborn babies./
The answer that they givin' is all the same old phrases./
I've seen the pain gone away with medication/
and dirty syringes in dirty stair cases./
I've seen lives slaughtered by dictators./
Nowadays nothing is news cus nothing amazes./
I've seen so much that is hard to write,/
but it seems that's just a part of life,/
and the people who make us apologize/
is the same who make people starve tonight./
And when your mind sees no difference between wrong or right/
and your life sees no difference between dark or bright,/
and when not wakin' up is your only spark of light./
Remember, we got a war to fight!

The struggle continues till it suddenly hits you./ The biggest one is the struggle within you./ Kill out the hate that is bubblin' in you,/ before your mental poverty ends you./ Can you hear us…

Klass och klassbegrepp och socialgrupper

Jag har fått en kommentar rörande att jag inte tyckte att arbetarklass var ett speciellt bra begrepp att använda. Och nej det tycker jag fortfarande inte. Men vederbörande som lämnade kommentaren måste ha missförståt mig. Klart jag tycker att personer som städar och vårdar andra jobbar. Min inväning är att ordet arbetarklass används som likställdt med ordet underklass, vilket inte stämmer. Majoriteten av de personer som tillhör de klassiska manliga arbetarklass yrkerna är idag en del av medelklassen, alltså blir begreppet arbetarklass så brett att det inte säger någonting om de människor man försöker beskriva.

Jag föredrar i så fall att tala om socialgrupper (socialgrupp 1,2 och 3), eller över, medel och underklass. Underklassen består idag till mycket stor del av ungdomar, kvinnor i låglöne yrken och invandrare. Jag anser fortfarande att det är viktigare att kämpa för att lyfta dessa människors levnadsstandard istället för att ge sig in i abstrakta diskussioner om klassbegrepp.

onsdag, mars 15, 2006

Björn Wahlöf som slöjdlärare

Min vän J berättade en rolig historia idag. För er som inte vet det så råkar vi ha ett eget kristet extremist parti här i Borås vid namn vägvalet. Vägvalet är en lokal utbryttning av Kd och lyckades i valet 94 skicka ut Kd ur fullmäktige och ta sig in med en hel hög (typ 16) mandat i Kf. Detta fantastiska partis partisledare Björn Wahlöf jobbade tidigare som trä slöjdlärare i Borås. Enligt källan till historier så ska många av elever ha provoserat Björn genom att göra grejer med anti kristna motiv på träslöjden, något den gode Björn inte uppskattade. Vad gjorde Björn då kan man undra?

Jo han samlade samtliga elever framför katedern för att läsa ur Bibeln!

Starkt jobbat Björn.

Nazi besök

Upptäckte idag att min helgon användare har haft besök av "Fosterlandskär" och "Svergie vän" båda boende i Falun.

Det var kanske ingen stämmningshöjare direkt.

tisdag, mars 14, 2006

Only people of a certain disposition are afraid of being left alone of the rest of there life at the end of 26

I am of that caind of desposition.

Skandaler och annat roligt

Det kommer att bli en Pinocchio staty i Borås, varje sig jag och Miljöpartiet de Gröna vill det eller inte. När de stora partierna gör upp så betyder inte så mycket att vara vågmästare. Att S och M är ense händer dessutom betydligt oftare än vad de flesta människor kanske är medvetna om, lagen om flykting amnesti är knappast ensamt som exempel. Men idén är ju helt åt helvete för att tala ren svenska. Först gubben i Viskan och nu Pinocchio, vart är världen på väg.

På tal om konst och komik, min Mormors bror jobbar som präst i en kyrka i Väster Norrland. Där hänger det en tavla föreställande en gammal död brukspatron och under hänger följande text.

”Till minnet av den tragiska bortgången av min kära hustru skänker jag härmed detta porträtt föreställande mig själv”

Det är humor.

På tal om S och M föresten om jag ska läcka något internt från partiet. När vi satt i budgetförhandlingarna i höstas och Parti Styrelsen skulle rösta för eller emot budgeten lämnades följande reservation mot beslutet att gå med på S bud in.

”Vi borde göra detta till en valfråga (flykting amnestin) och förklara för väljarna varför S + M är en bra beskrivning på de två partiernas människosyn”.

Det är också en del humor.

Tillsist:

På fredag är det exakt ett halvår kvar till valet.

Det vore trevligt om jag kunde sluta leva i en Moneybrother låt.

Sammanfattning av helgen som gått

Så klart omskrivet efter Mats Hård stringenta språkbruk:

Efter en rad matcher präglat av förödande sidleds passningar trots stort bollinnehav inträffade en skön kontrast i helgen där första målet kom redan i matchens inledning. Dock blev den gamla klyschan om att ett lag är som mest sårbart direkt efter man gjort mål även aktuellt den här gången. Kvitteringen kom redan i matchens nästa anfall.

Efter det höga tempot i matchens inledning står det nu och väger, antingen kan temposänkningen komma att prägla hela matchbilden eller så kanske tempot åter kan höjs en bit in i första halvlek.

torsdag, mars 09, 2006

Hur ska vi tolka det här

Om man ska tolka S lista till kommunen så är de inte så intresserade av samarbete efter valet som man kunde tro.

Världens bästa Carlsson

Jag köpte en bok idag, och inte vilken bok som helst, utan Ingvar Carlssons memoarer. Och jag har svårt att släppa den ifrån mig.

Anledningen till att denna bok är så spännande är inte att Ingvar Carlsson är någon ny Hemingway. Utan snarare för att den är så avslöjande när det gäller vilken självbild som socialdemokraterna har.

För det första kan man konstatera att Mp endast nämns en enda gång, då Ingvar konstaterar att vi kom in i riksdagen, när han berättar om sina tankar kring valrörelsen 1988.

Men det bästa och för mig helt obegripliga är att han hela tiden återkommer till S som ”arbetarrörelsen”. Jag vet knappt ens var jag ska börja för att förklara hur förundrad jag är över detta. Kan det vara möjligt att S fortfarande ser sig som ett arbetarparti, och om de gör det, vilka är då arbetarna?

För det som S verkar ha missat är att det inte längre, inte sedan 60 – talet, har kunnat gå att dra några likhetstecken mellan arbetare och underklass. Det som en gång i tiden var fattig arbetarklass ex industriarbetare och byggnadsarbetare tillhör idag en relativt välbeställd medelklass. Deras plats som underdoggs i dagens Sverige har istället övertagits av städ och vård- personal, klasiska kvinnoyrken dessutom. De är dessa grupper som jag skulle vilja kämpa för, för att höja deras levnadsnivå inte en industriarbetare med 20 papp ut i månaden.

Så när S försöker vissa på bilden av sig själva som solidariserade med en underklass så känns det väldigt skevt. Framför allt då det ligger väldigt långt ifrån den bild vi andra har av S, som för att citera tv-serien ”kronprinsessan”, känns som ”en tjock mur av trötta gamla gubbar”. Eller i alla fall som ett parti för bibehållandet och administrerandet av makt.

Annars ser jag mest fram emot dokument inifrån dokumentär ”bögfaktorn” det känns som det kan bli riktigt bra.

tisdag, mars 07, 2006

Här är en nyheter

Det var solsken i Borås idag.

Nyheter är alltid politik, tyvärr är politik inte alltid nyheter

Under den tiden som jag varit politiskt aktiv så har mitt förhållande till media och politik blivit allt mer problematiskt. Som enskild medborgare tänker man trots allt att media är en bärare av information medan medierna ser som en förmedlare av nyheter. Skillnaderna mellan information och nyheter kan tyckas lite för många men när det gäller politik så är skillnaden stor och väldigt betydelsefull.

För att exemplifiera

Att Miljöpartiet röstar emot ett förslag att ge regionala anslag till Friidrotts Em i Göteborg är ingen nyhet och får inget mediautrymme, de flesta förväntar sig att vi ska rösta emot av ren princip eftersom vi sitter i opposition i regionen. Trots detta tycker jag att vårat nej till detta förslag är något som medborgarna i region Västra Götaland borde bli informerade om. Däremot är Mp Borås ja till en S motion om ekologisk mjölk i skolorna en nyhet eftersom vi då går igenom vår egen majoritet.

Media tre favorit teman när det gäller politik:

1. Interna partipolitiska strider.
2. Politiska avhopp eller skandaler bland politiker.
3. Påhopp och attacker av olika slag.

Detta faktum skapar faktiskt en del problem. Hur ska de politiska institutionerna kunna få förtroende bland medborgarna om de aldrig skildras förutom i negativa sammanhang. Hur ska de politiska partierna kunna profilera sig om skillnaderna i praktiskt politik aldrig kan visas på ett sakligt sätt.

I Miljöpartiet har vi längre drivit förslaget om att det borde ges ut en publicservice tidning, statligt finansierad och utan reklam. Jag är kanske inte helt säker på att detta skulle vara hela lösningen men kanske en del av den. Under tiden rekommenderar jag alla att läsa Göteborgs fria, en trevlig tidning med ett läsvärt innehåll.

Lite andra konstaterande efter helgen som var

Åmål är betydligt finnare stad än sitt ryckte.
Att vara mötesordförande är betydligt roligare än vad man kan tro.
Att manen bakom orden ”det rycker i baguetten” egentligen är en rätt trevlig kille.

måndag, mars 06, 2006

S kanske skulle fundera på att anställa hemliga Arne

Jag är inte säker på hur många det är som vet vem hemliga Arne egentligen är. Hemliga Arne var en karaktär som uppfanns av banane (aka Klasse Möllberg) i Trazan och banarne, dvs samma person som har sex med Tuva Novotny i filmen ”smala Sussie”. Jag tror att poängen med karaktären var att han skulle personifiera många yngres drömmar om ett liv som privatdetektiver, särskilt hemlig kändes han dock aldrig. Men om man jämför med S ”hemliga” valstrategi så var Arne helt klart super hemlig. Därför att en del av att hålla en strategi hemlig är att förändra den. Om man använder samma taktik sedan valet -73 så ska man kanske inte tro att motståndarna inte har lärt sig den.

S strategi vilar på tre grundbultar.

1. Debattera aldrig med någon annan än moderaterna om ni inte till detta är nöd och tvungen.
2. Ignorera Kd och numera även C så långt som det bara är möjligt.
3. Undvik att vissa skillnaderna i politik mellan S, V och Mp.

Ledstjärnan i denna strategi är att alla valmöjligheter är av ondo. Därför ska det helst bara finnas två partier i svensk politik S och M. Något som folkpartier till skillnad från alla andra verkar tycka är en god och sund inställning. Att man försöker ignorera Kd ligger helt i linje med samma strategi. Då S i kraft av regeringsparti kan kontroller mycket av det som ryms inom en nyhetscirkel så försöker man helt enkelt se till att Kd glöms bort som politiskt parti i Sverige.

Tillsist vill man alltså undvika att visa på skillnaderna mellan S, V och Mp. Dels för att inte verka splittrade men främst för att man vill undvika att vissa att det finns alternativ till betongvänster och tokskattesänknings politik i Sverige.

fredag, mars 03, 2006

F! borde nog tänka igenom detta en gång till

Jag ska göra ett erkännande här idag, den enda anledningen till att jag inte gillade Fi dag ett var för att jag såg, och ser, dem som ett starkt hot. Deras väljargrupper stämmer kanske klockrent in på våran egen och skulle mycket väl kunnat vara skillnaden mellan riksdagen och inte för Miljöpartiet. Däremot kan jag inte säga att jag tycker att den kraftiga förtals kampanj som deras Tiina Rosenberg utsattes för och som hitintills har golvat partiet inför detta valet, på något sätt var turlig eller bra. Dessutom är jag, vilket jag deklarerat tidigare, en ganska stor fan av politiker av Tiinas sort. En klockren konfrontationspolitiker som inte drar sig för att säga vad hon tycker.

I det läget som Fi befinner sig i, tänker man att de kanske skulle satsa på lite säkra kort. Försöka profilera Gudrun och Sofia Karlsson i valet, perfekt radarpar. Gudrun Schyman Stockholmscentrerad genom sina många år i riksdagen och Sofia Karlsson med ett starkt fäste i Göteborg. Gudrun Schyman som gammal räv, Sofia Karlsson som ung och oprövad.

Men istället väljer man att satsa på Maria Carlshamre, som till mycket skulle kunna beskrivas som Siv Persson version 2.0, fast i Eu-parlamentet. Nu har man alltså två personer i topp på sin riksdagslista som har dömts för skattebrott, starkt jobbat. Det är sånt som inger förtroende.

I detta läge måste man, tycker jag, inom Fi börja fundera på om man är en tillgång eller en belastning för jämställdhetsarbetet i Sverige. Politiskt tycker jag det är synd eftersom flera av de politiska idéer som Fi förde fram har drivit av Miljöpartiet och Grön Ungdom i synnerhet i många år. Men just nu känns en seriöst förd queerpolitisk debatt i Sverige lika avlägsen som en ny istid.

onsdag, mars 01, 2006

Föresten

Göran Hägg sa en fantastisk sak igår på debatt som är värld att citera:

"Olof Palme drev frågor, Göran Persson vill bara bli omvald".

Eftertänksamhetens tid är nu

Jag hoppas att det var fler än jag som såg på uppdrag gransknings dokumentär rörande mordet på Olof Palme igår. De som gjorde detta såg kanske att man lade en stor vikt vid det så kallade Palmehatsspåret, vilket man menar aldrig har utredds ordentligt, varken då eller senare. Jag är ingen jurist och personligen tycker jag hela Palme grejen känns ganska 80-tal för att uttrycka sig slarvigt. Det känns helt enkelt som vi aldrig kommer att få reda på hur mordet gick till och därför kanske man ska fundera på möjligheten att använda polisen resurser till något annat.

Men den tanke som jag tycker att man borde följa upp och titta närmare på och framför allt dra paralleller av är de stämningarna som fans just inom höger kretsarna, inom inte minst Muf och Moderaterna under den här perioden. I Muf anordnade man tillexempel renodlade anti-Palme möten. Min bror som i ett tillstånd av tillfällig sinnesförvirring beslutade sig för att vara med i Muf berättade att han själv har varit på ett möte där man eldade upp en docka av Palme (att min bror fortfarande lider av denna åkomma bevisas av att han håller på AIK). Så när F Reinfeldt talar om en långvarig häcklings kultur inom S kanske han ska rota lite i sin egna hög först.

Det som gör den här typen av hatpropaganda så motbjudande är det faktum att det finns ett flertal personer som inte kan distansera sig från denna. Psykiskt instabila personer som triggas av hatpropaganda och därefter begår handlingar som kanske avsändaren av propagandan aldrig hade tänkt sig. Exempelvis mörda en statsminister.

En annan fundering på något som nämnts en hel del i samband med Palme, nämligen det som brukar heta ”med Palmes död gick en epok i graven” jag vet inte om den epok jag tänker på dog med Palme men det finns en sak med 80-talets politiska debatt som fascinerar mig. Och det är att på 80-talet och kanske ännu tydligare på 70-talet så var det att allt var politik.

Ett exempel ur högen: 1982 började Dallas sändas på Svenska tv, en mycket sur vänsterpartist går då upp i talarstolen i riksdagen och håller ett brandtal i värsta Fidel Castro anda (Maj Steen har nog gått i den här mannens skola, Fidel är känd för sina tal som ofta är längre än Ulf Lundell konserter) om att SVT inte ska sända denna serie eftersom den ”förhärligar kapitalismen”. Jag har aldrig hört någon politiker i riksdagen idag kritisera Big Brother för att det profilerar dumhet. Hela tanken känns så främmande av någon anledning.

Tydligast konsekvenser får detta inom jämställdhetsområdet. Förslag om en individuell och likadelad föräldraförsäkring möts ofta av kritiken att man lägger sig i familjers enskilda beslut. Det stämmer att man gör det, men det är också meningen, eftersom beslutet om vem som ska vara hemma med barn påverkas av vem som tjänar bäst och att det faktum att männen tjänar mest är till mycket en konsekvens av att kvinnan antas vara hemma med barnen. Ibland måste det personliga bli politik om man ska komma tillrätta med strukturer som grundläggs i våra personliga val.

Om man ska vara självrannsakande så är på slutet måste jag erkänna att jag just bytte från debatt till att titta på World Celebrity Poker, så intellektuell är jag.