torsdag, juli 02, 2009

När Sverige agerar i EU behövs ingen granskning?

Det tog mig ungefär en timme att bli trött på att höra om att Sverige nu är ordförande EU. P1 morgon körde först en intervju med Reinfeldt och sedan en med Barosso. Och trotts att det är P1 så är det enda perspektivet som tränger igenom att det nu är så fint att vi ska få vara ordförande land i EU. Inga kritiska frågor om hur regeringen tänker agera för att få ett klimat avtal i hamn och än mindre vilka nivåer av koldioxidminskningar som krävs globalt för att faktiskt hålla temperaturökningen till två grader. Det är inte utan att man drar palleller till sämre typen av Zlatan reportage, där man först gör lite intervjuer från Rosengård och sedan från Italien där samtliga säger att han är jätte bra och en sjyst kille och där det enda underliggande budskapet är att vi ska vara stolta över att en Svensk är en av de bästa fotbollsspelarna i Europa.

För mitt parti finns två stora utmaningar till hösten:

  1. Få folk att inse att allt annat än ett globalt avtal på 40 procent till 2020 är otillräckligt och därför ett misslyckande.
  2. Att få folk att inse att en rödgrön koalition hade hanterat frågan bättre.

Båda dessa utmaningar är lika gigantiska som de är avgörande för valresultatet (i alla fall för den gröna delen). Och inte blir det enklare av att Svenska journalister bara är intresserade av att höra vilka internationella digniteter som Reinfeldt pratar med denna vecka eller vem Carl Bildt pratar i telefon med.

Om ni undrar vilken fråga som jag går och grunnar på nu när nästan alla andra är i Almedalen så är det denna.

Inga kommentarer: