lördag, januari 20, 2007

I´m in, and I´m in to win

Med de orden börjar nu Hillary Clintons kandidatur för att bli amerikas nästa president. Hon lanserar sin kampanj på sin egen hemsida www.hillaryclinton.com och där hon även i en web-video lanserar de frågor som antagligen kommer att bli hennes huvudfrågor i kampanjen som USA president.

1. Avsluta kriget i Irak

En fråga som Clinton nog inte är så glad i egentligen. Som senator för New York stödde hon inledningsvis kriget. Henns fokus kommer nog dock att ligga på att kriget ska avslutas på rätt sätt. Inte bara packa och åka hem. Tyvärr låter det lite för likt "en ärofyld fred" som en viss Nixon brukade köra med.

2. Energioberoende

Nä, Clinton har inte gått och blivit miljöpartist. Frågan om oljeberoende diskuteras inte ur ett miljöperspektiv i USA utan ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Det handlar om att göra sig oberoende från utländsk (läs arabisk) olja.

3. Budget underskottet

Amerikanerna gillar social security, detta skulle kunna bli en riktigt vinnar fråga för Hillary Clinton om hon lyckas koppla ihop kriget i irak med budgetunderskottet med frågan om att bevara social security. Ingen rebublikan skulle våga gå ut med att de vill montera systemet.

4. Personliga favoriter

Dessutom kastar hon in sina favorit frågor, abort förespråkandet och barn frågor. Här kan hon räkna med att bli attackerad från höger, men jag misstänker att det är precis vad hon vill.


Jag ska erkänna att jag gillar Hillary Clinton, mest för att hon verkligen är en av få liberaler i Amerikansk politik. Men frågan är om hon som sådan kan ta sig till vita huset. Men det är nu eller aldrig, hon har nog verkligen valt rätt tillfälle. För att kampanja mot en sittande president hade varit svårare, och någon riktigt stark motkandidat finns inte. Om jag får möjlighet någon gång under nästa år så skulle jag vilja åka till USA och kamanja lite. Vi får se hur det kan tänkas gå.

Inga kommentarer: