torsdag, januari 25, 2007

Svårt att inte ge Lennart Andreasson rätt

Lennart Andreasson skräder inte orden i dagens BT när han kritiserar majoriteten och dess arbete med att få social nämnden att hålla sig till budgeterade kostnader. För det enda retoriska knep som Lennart Andreasson ägnar sig åt är just att säga att det rör sig om en besparing fast det egentligen handlar om att socialnämnden inte ska gå med underskott.

Försvaret för denna politik kommer från majoritetens ledande företrädare vara att även socialnämnden måste hålla sig till budgeterade medel, och att en fokusering på mjuka värden leder i förlägningen till ett hårt samhälle. Och båda dessa saker är naturligtvis sann, men med ett galopperande budget överskott känns som att KG Drotz och Björn Bergqvist kommer att få svårt att vinna den här debatten, och jag tänker inte hjälpa till.

Lennart Andreasson har naturligtvis rätt i att Mp är medskyldig till denna politik. Även om vår möjlighet att få information är begränsad eftersom vi inte sitter i den berörda nämnden, och därmed har vi inte heller möjlighet att rösta. I budgetdebatten hade jag samma info som Lennart Andreasson refererar till, och visst kanske hade jag skygglapparna på.

Men om jag ska glädja Lennart med något så är det väl att det just nu ser ut att finnas den bästa chansen för att S och V ska få majoritet i Borås i nästa val sedan 1994.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tomas, jag måste medge att jag inte förstår vad du menar när du skriver att en fokusering på mjuka värden i förlägningen leder till ett hårt samhälle. Om vi inte satsar på mjuka värden får vi ett rått samhälle, enligt min mening. Jag misstänker och hoppas på att du bara skrev fel.

Vad är det f.ö. för skillnad mellan att tvingas hålla sig till en alltför snål budget och krav på nedskärningar? Mvh Lennart

Anonym sa...

Även de sociala verksamheterna måste naturligtvis hålla sig till budgeten. Annars får vi en nämnd som fungerar som djurparken som går back i all oändlighet. Men i ett fall när vi verkar få ett överskott över ett redan budgeterat överskott blir det svårt att försvara den hårda budgett anpassningspolitiken. Ungefär så menade jag. Citatet som sades av Bengt Westerberg innebär att om man bara fokuserar på verksamheten och inte på budgeten kommer tillsist budgeten gå åt helvete (vilket inte känns aktuellt i detta fall) och då kommer man behöva skära reelt. Men som sagt båda dessa arguments innehåll i detta fall är tveksam i min mening.

/Josh