onsdag, september 16, 2009

Det är betong S och inte Centern som är hotet i förbifartsdebatten

Johannes Forsberg skriver idag en mycket klok ledare i Expressen om kampen mellan C och Mp om klimat i allmänhet och förbifarten i synnerhet. Han menar att C i stort sätt är chanslösa mot Mp i klimatdebatten men att man ser förbifarten som sitt tillfälle och därför går till attack. Mp ska utmålas som konservativa och moralistiska i miljödebatten.

Jag ska inte på något sätt hävda att det inte finns en konservativ ådra i Mp som brukar dyka upp när det gäller stadsplaneringsfrågan. Men vad gäller förbifarten är partiet lika enat i kampen mot som Vpk var i stödet för Moskva på tiden det begav sig. I denna frågan släpper vi ingen jävel över bron. Och om Centern tänker sig att vinna liberala miljöintresserade för att de stödjer 27 miljarder motorväg, så tror jag att det kan se sig i stjärnorna.

Istället kommer som sagt hotet från S. Sossarna måste ro hem den breda bilburna arbetareklassen som av olika anledningar sitter i bil stora delar av dagen. De som, faktiskt felaktigt, tror att de kommer att komma fram fortare för att det byggs en motorväg. Men kampen har bara börjat. Det kommer bli en hård fight att ta för att vinna debatten, men vinnas måste den.

, , ,

1 kommentar:

Olof Olsson sa...

Ingav inte Monas uttalande i Agenda i söndags lite hopp?

Minns inte exakt, men nåt i stil med: Det viktigaste just nu är att bygga ut kollektivtrafiken, det diskuterar vi också med våra partikamrater i stockholm.

Rimligtvis förstår hon vilken dödsstöt det vore för det rödgröna samarbetet om s drev igenom förbifarten.