måndag, september 07, 2009

Grön och Röd i Stockholmstad

Idag publicerar DN en artikel med en mätning av valresultatet för riksdagsvalet i valkretsen Stockholm stad (lite impad över att de ny har lyckats skilja på staden och länet!). Grön Ungdoms förbundstyrelseledamot Christian Valtersson kommenterar förtjänstfullt här. Detta är en mätning som väcker eftertanke.

För det första för att den med all önskvärd tydlighet visar att det är en mycket lång väg att vandra för att nå en majoritet i stadshuset. Den samlade oppositionen samlar knappt 40 procent av rösterna. Även om KD och C skulle bli av med sina mandat så skulle M och FP kunna bilda egen majoritet. Att vinna valet i staden tillsammans med de övriga samarbetspartierna är ett av de målsättningar som satts upp för den här valrörelsen. Frågan är dock om vi idag verkligen har de verktyg som krävs för att nå dit?

En av de saker som kommer att behövas är att Mp piskar in minst 20 procent av väljarna för att det ska kunna låta sig göras. Det i sin tur kräver att vi skaffar oss väljare djupt in bland de väljare som idag röstar borgerligt. De finns ju ingen mening med att sno väljare från S. Idag kan jag inte se att dessa väljare skulle kunna förmås att välja grönt baserat på någon annan fråga än förbifarten kontra kollektivtrafiken.

För S måste läget kännas väldigt bekymmersamt. Faktum är nog dessutom att det inte finns så mycket de kan göra. Jo en sak, men den är ju inte möjlig.

, ,

1 kommentar:

Erik sa...

Hej,
Vill du se hur vi använder opinionsundersökningar? gå in på www.svenskopinion.nu